Du er her: Forside / Der gamle historier blir som nye

Der gamle historier blir som nye

Brødrene Arvid og Einar Straume melder seg alltid til tjeneste i vårens vakreste eventyr. I år skal dugnadsgjengen plante 30 000 grantrær.

– Er det langt å gå inn til feltet som skal plantes, spør Arvid.

– Ikke for dere som er skiløpere, svarer skogplanteansvarlig Pål Hekkli fra AT Skog.

– Var skiløpere, korrigerer Einar.

Brødrene er på dugnad med Telemark Skitouring. I 1985 ble gruppa stiftet på et tog i Tyskland.

Sprek og eksklusiv gjeng

– Vi planter skog for å tjene penger til startkontingenten når vi skal sykle og gå på ski i Europa, opplyser en av skogplanterne, Kay Jørgensen.

Antall medlemmer i Telemark Skitouring er 25. Det er en sprek og eksklusiv gjeng, som har ett mål for øyet. De skal jobbe mot neste tur, som til høsten går til Kroatia.

Der skal de sykle i ei uke. Løypa går innom flere øyer. Tidligere år har gjengen syklet turer i Italia, Frankrike, England og Tyskland.

– Vi sykler også turer som går fra et land til et annet. Etappene er på 5 til 8 mil daglig. Og det er ikke om å gjøre å komme først fram, presiserer Kay.

God plantekompetanse

For å skaffe penger til Telemark Skitouring, begynte gjengen å jobbe med ved. De siste ti årene har det blitt skogplanting.

Kompetansen til jobben er det ingenting å si på. Gruppa består av flere tidligere skogsarbeidere og skogfaglærere.

Kort og hektisk sesong

– AT Skog har innleide skogplantefirma som planter mesteparten, men vi er avhengig av at andre også tar oppdrag for oss om våren. Plantesesongen er kort og hektisk. Mye skjer på kort tid. Rundt 75 personer er derfor i disse dager ute og planter for AT Skog, forklarer Pål Hekkli.

– Pengene vi tjener dekker startkontingenten til skirenn og sykkelturer. Vi må også ha penger til høye smørbrød på årsmøtet og kranser når noen av oss dør. Vi er i en høy alder og er realistiske, forklarer dugnadsgjengen.

Brødrene Arvid og Einar er blant veteranene, både i utøvelsen av skogplanting og i skisporet.

– Vi var skiløpere, presiserer Einar. Han konkurrerer ikke på høyt nivå mer, men deltar i trimklassen når Knarren rundt hjemme i Drangedal blir arrangert.

– Det er mange år og mange kilo siden jeg fløy på ski, konkluderer han. På turene i Europa er han med som støtteapparat.

Plantekontroll

Plantearbeidet kontrolleres av Pål. Han er innom en del plantefelt i sesongen for å sjekke at jobben blir godt utført. Denne dagen får han gode tips fra en som har gått mange skirenn i utlandet.

– Om du skal velge deg ett skirenn, så må du gå Marcialonga, sier Einar. Skiløypa går i Dolomittene og Val di Fiemme i Italia.

Før dagens lunsj skal inntas på campingstoler ved plantefeltet, forklarer gjengen hvorfor de stiller på dugnad for å plante skog.

– Det er trivelig arbeid, sosialt, vi får være ute og det sponser turene våre.

En av gutta legger til:

– Og gamle historier blir som nye.

 

Bestill planter til høstplantingen her: Bestillingsskjema

Skjul