– Kom og kapp nå, Ragnar!

– Kom og kapp nå, Ragnar!

Hva skjer når Ragnar Bergane, en av de siste som kapper tømmer på gammelmåten, pensjonerer seg?

– Jeg har ingen planer om å slutte i nær framtid. Jeg tar et år av gangen, opplyser Ragnar (70). Det er bare en ting han ikke orker mer. Han begynner ikke arbeidsdagen så tidlig som før.

– Noe å pusle med

– Jeg er blitt såpass gammel at jeg ikke begynner før 8, men ellers er det greit å ha noe å pusle med så lenge helsa holder, sier skogsentreprenøren fra Drangedal, som har jobbet for AT Skog i 30 år.

Han drar rundt i nedre del av Telemark på oppdrag i en Scania 1998-modell, som er hans fjerde og kjære kappebil.

– Det er ikke lastebilen som får mest slitasje. Det er løftekrana som jobber, forklarer Ragnar. Løftekrana er litt rusten, men funker godt. Der sitter han og kapper mellom 100 og 120 kubikk om dagen.

– Mange skogeiere er redd for at jeg skal slutte. De ber meg komme og kappe nå, mens jeg fortsatt holder på.

Lønnsomme lengder

– Å kappe tømmeret opp i de mest lønnsomme lengdene, er en drømmejobb, forsikrer han.

– Jeg begynte med skogsarbeid da jeg var 15. Jeg var så trøtt av skole at det kom ikke på tale å være der mer. Jeg har alltid jobba med tømmer. Jeg begynte med kappebil fordi jeg ble dårlig i ryggen. Hjemme på gården i Tørdal jobber jeg i egen skog i ledige stunder. Jeg har rundt 2000 mål med skog. Det er hobbyen min. Så du skjønner at det går stort sett i tømmer hos meg.

– Å jobbe med tømmer er trivelig. Med kappebilen treffer jeg mange skogeiere og jeg legger selv opp dagene sånn som det passer meg, forklarer Ragnar. I AT Skogs region er han en av to, som fortsatt kjører kappebil.

– For 10 til 20 år siden var ikke kappebil så uvanlig, men i dag gjør hogstmaskinen denne jobben. Jeg har det enklere enn hogstmaskinen, for jeg kapper ferdig kvistet tømmer. Da ser jeg hele stokken bedre før jeg kapper, men jeg kapper ikke bedre enn hogstmaskinen, altså.

God etterspørsel

– Er det marked for kappebil i framtida?

– Ja, etterspørselen er god fra skogeiere. Om sommeren er det stille, men fra høsten og ut mai har jeg fullt opp. Så det er mulig å leve av dette i kombinasjon med annen jobb i sommermånedene.

– Hva ville du gjort om du kunne velge yrke på nytt?

– Jeg trur faktisk jeg ville gjort det samme igjen. Jeg har trives godt med kapping. Det er fritt og godt og trivelig. Den beste årstida er våren. Da kan jeg sette meg ut i sola med en kaffekopp og brødskive med ost. Jeg har aldri spennende niste, men det smaker godt likevel.