Skogbrannfaren øker – bestill plakat

Bestill skogbrannplakat og bidra til at det generelle bålforbudet i skog og utmark blir kjent for turfolk.

Skogbrannplakaten kommuniserer bålforbudet på fem språk. I tillegg til norsk, er forbudet oversatt til engelsk, tysk, polsk og russisk.

Send bestilling på denne epostadressen: trykksak@dsb.no

Bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september, men allerede i midten av mars kom advarsler om stor skogbrannfare.

– Det hviler et stort ansvar på den enkelte for å unngå at det oppstår brann. Brannvernlovgivningen setter strenge krav til aktsomhet når du velger å gjøre opp ild. Brudd på aktsomhetskravet kan føre til erstatningsansvar, understreker administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

– Unngå unødvendige farer som vil kreve kapasitet fra den allerede pressede beredskapen. Vi oppfordrer derfor alle som skal ut på tur om å sjekke skogbrannindeksen. Ikke tenn bål eller på annen måte risikere brann hvis du befinner deg i et område med økt skogbrannfare, sier Søtorp.

– I overgangen til vår og før vegetasjonen har rukket å bli grønn, blir skogbunnen fort veldig tørr uten nedbør. Gammel kvist som ligger på bakken og tørre kratt, gjør også at brannfaren øker. Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Særlig om det blåser i tillegg, påpeker Søtorp på Norsk brannvernforenings nettsider.

9 av 10 branner skyldes menneskelig aktivitet

– I den unntakstilstanden landet vårt befinner seg i, er det viktig at alle som bruker naturen har et bevisst forhold til brannrisiko, sier Per Asbjørn Flugstad, administrerende direktør i Skogbrand.

Selskapet forsikrer mer enn 42000 skogeiendommer og er sterkt engasjert i forebyggende innsats.

– Det er flott at folk vil ut i marka. Samtidig vet vi at ni av ti skogbranner startes av menneskelig aktivitet.

Høyere risiko i vår

– Ekstra mange turgåere kombinert med at det mange steder har tidlig vår og bar mark, vil gi høyere risiko enn normalt utover våren. Da er det viktig at alle er med og tar ansvar, sier Flugstad.

Forbudet fram til 15. september omfatter båltenning, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild. Unntaket fra dette er der brenning åpenbart ikke kan medføre brann, som for eksempel der det ligger snø på bakken.

Innsats ga resultater

I 2018 ble det registrert mer enn 2000 skog- og gressbranner i Norge. I 2019 var sommeren våtere og antallet ble redusert til om lag 260, melder Skogbrand.

– Men god innsats fra alle parter bidro også til den gunstige utviklingen. Brannvesenet holdt høy beredskap, samtidig som skogeierne og skogentreprenørene gjorde alt de kunne for å unngå brann.

– Også turfolket viste brannvett. Det samme håper vi vil skje i år, sier Flugstad. Matpausen utendørs kan løses på andre måter.

– Varme pølser på termos er enn klassiker og taco i tortillalefse har blitt populært hos både barn og voksne. Med et enkelt søk på internett kan man i tillegg finne mange gode og originale forslag til turmat som ikke forutsetter oppvarming underveis.

Sjekk varslene på yr.no: Skogbrannfare

Skrevet av Stine Solbakken
01/04/2020