– Det är jätteskönt att ha norsk ägare

Brødrene Mikael og Stefan Lundgren hadde litt angst i to uker etter at familiebedriften ble solgt til AT Skog, men så kjente de på en god ro.

I Nordmaling kommune en knapp times kjøring fra Umeå, produserer Lundgrens Hyvleri kvalitetsprodukter, som er etterspurt i Norge, Japan og Korea.

Hasås AS, som ble heleid av AT Skog i 2022, er den største kunden. Et av Hasås’ suksessprodukter, Stjernepanel, produseres hos Lundgrens.

– Japan og Korea er store kunder på panel og kledning, forklarer Mikel Lundgren.

Eierskiftet

Brødrene Lundgren hadde tenkt på framtidsutsiktene en stund. De hadde allerede en god kunderelasjon med Hasås siden 2015. Neste generasjon hadde andre planer enn å overta høvleriet. Hva skulle skje videre med eierskapet?

– Det er litt skjønt å overlate eierskapet til andre. Vi merker ingen stor forskjell med norsk eier. Vi har mye kunnskap som vi vil formidle til AT Skog og Hasås. Erfaringen vår er at de lytter til oss, sier Mikael, som er fabrikksjef. Stefan er produksjonsansvarlig.

Råvaren

– Å foredle opp skogen er viktig Det er kjempeviktig å være med i hele verdikjeden. Den som eier skogen har makten, konkluderer Mikael. De er selv skogeiere. Sammen eier brødrene 4000 mål.

Hasås avd. Lundgrens Hyvleri fotografert i oktober med de nye lagerbygningene bakerst i bildet.

De har vokst opp rett ved høvleriet. Faren Rune etablerte Lundgrens Hyvleri da Mikael og Stefan var 14 og 11 år. I starten var det foreldrene som drev høvleriet sammen, mens barna stablet paller og ryddet unna flis ved høvelen.

Moren på 84 år bor fortsatt i et gult hus rett ved siden av. Suksessen gjennom 50 år, ligger i innkjøp av grove bord med høy kvalitet.

Lærer av hverandre

– Det er mange fordeler med å være en del av Hasås. Vi deler kunnskap, bransjeerfaring og produktutvikling. Hasås har bedre kunnskap på salg og markedsføring. Vi lærer av hverandre, forklarer Mikael.

Det er nedgangstider i det norske trelastmarkedet, mens Lundgrens Hyvleri ikke har hatt nedgangstider i sine fem tiår.

– Vi har aldri vært blyg på å ta kontakt med kunder, men det skal sies at vi ikke har vært veldig aktive til å oppsøke dem. De har kommet til oss. Det er en behagelig måte å vokse på. Vi har jevnt modernisert og hatt god avsetning på produktene, sier Mikael. Hva er motivasjonen hans?

Utvikling og vekst

– Å drive for seg selv. Ikke for pengene, men for å lykkes med å vokse og bli et bra selskap.

Stefan legger til at motivasjonen er å forbedre produktiviteten og hele tiden utvikle seg. Han er den teknisk dyktige og har bygd styringssystemene i produksjonen.

– Vi har ulike meninger, men respekterer hverandre. Begge jobber fysisk i bedriften, så vi har en god forståelse for hele produksjonen. Vi driver på som vanlig, oppsummerer de to nøkternt.

Et innblikk i Hasås avd. Lundgrens Hyvleri:

Om Hasås avd. Lundgrens Hyvleri

HISTORIEN: Lundgrens Hyvleri AB var en familiebedrift fram til februar 2022, da Hasås AS kjøper opp selskapet.

PRODUKTER: Panel, kledning og lekter til det svenske og norske markedet, samt store mengder panel til eksport.

RÅVARER: Høvleriet ligger midt i ett av Sveriges beste råvareområder, der det vokser norrlandsk seintvoksende gran og furu av høyeste kvalitet, som gir de beste sluttproduktene.

KOSTNADSEFFEKTIV: Bedriften har en ny og automatisert teknikk, som til sammen med gode råvarer, gir en kostnadseffektiv produksjon. Lundgrens kløyver, høvler, kapper og pakker på en rasjonell måte.

MER INFO: lundgrenshyvleriab.se

Skrevet av Stine Solbakken
30/10/2023