Innenlandsmarkedet sensommer 2024

Publisert 30.07.2024

Stor etterspørsel etter sagtømmer og massevirke med den svenske industrien i førersetet, gjør at markedsprisene på tømmer fortsetter å stige. 

Dette er godt nytt for oss i skognæringen, som jobber for høyest mulig tømmerpris – men vi må også være forberedt på at deler av industrien ikke har økonomiske forutsetninger til å drive videre under disse forutsetningene. 

AT Skog har økt prisene ytterligere, både på sagtømmer og massevirke, ved inngangen til høstsesongen. Massevirkeprisene ligger nå godt over 500 kr/m3 i alle områder. Der det er kortest vei til industrien betaler vi opp mot 600 kr/m3. På sagtømmer har prisen passert 700 kr/m3 på furu og 800 kr/m3 på gran i alle geografier. Her er det imidlertid større prisvariasjoner som følge av lokale forhold, krav til kvalitet, dimensjon, lengder m.m.  

Fra 1. august er det full produksjon igjen på sagbruk og i treforedlingsindustrien. Bilveislagrene ble tømt for tømmer i juni og den lille produksjonen som har vært i skogen i juli, er løpende kjørt inn til industri eller kaier. Nå trenger vi raskt full fart i hogstaktiviteten igjen for å være leveringsdyktig på avtalene som er inngått for høsten. 

Industrien har bygd opp en liten «råvarebuffer» før sommerferien, men det tar ikke lang tid før det er tomt hvis ikke produksjonen i skogen kommer raskt i gang. 

Sagbruksnæringen venter fortsatt på at salget av nye boliger i Norge og resten av Europa skal komme i gang igjen. Økt eksport gjør at trelastvolumene går ut i markedet, men prisene er fremdeles for lave til å dekke opp for økte råvarekostnader. Lønnsomheten er derfor svak. 

På treforedlingssiden er bildet litt mer nyansert. Prisene på cellulose er rekordhøye og det er gode tider for Sødra, Mercer, SCA og andre som opererer i dette markedet. Etterspørselen etter avispapir er fremdeles synkende. Selv om det løpende legges ned produksjonskapasitet, er det press på prisene som går ut over lønnsomheten. Det er dette markedet Norske Skog opererer innenfor. Huntonit, som produserer bygningsplater, er også svært påvirket av det svake markedet for boligbygging. 

Til tross for store variasjoner i marked og lønnsomhet for AT Skogs viktigste kunder, er det et generelt underskudd både på sagtømmer og massevirke inn i høstsesongen. Industrien må ha stabil råstofftilgang hele året, uavhengig av vær og føre som påvirker driftsforholdene i skogen. Moderne mekanisert skogdrift muliggjør dette, men ikke over alt.  Eiendommer med gode helårsveier (både offentlig og privat), samt driftsområder med god bæreevne hvor det er forsvarlig å drive uansett vær, er verdifulle for å holde driftsapparatet i gang og bidrar med å være en forutsigbar leverandør til industrien. 

Fra og med august har AT Skog etablert et pristillegg på 40 kr/m3 til skogeiere med god infrastruktur og arealer med mulighet for helårsdrift. Pristillegget gis som tillegg på ordinær tømmerpris ved driftsstart. 

For å få tillegget må følgende krav være oppfylt: 

  • Skogeier må signere kontrakt på minimum 500 m3 hvor AT Skog bestemmer hogsttidspunkt (gjennomføres senest innen 2 år) 
  • Tømmeret skal leveres til velteplass med vei som er kjørbar uansett værforhold eller sesong med vogntog på minimum 50 tonn totalvekt 
  • Offentlig vei inn til velteplass blir ikke stengt for tømmertransport på grunn av aksellast-begrensning i forbindelse med teleløsning 
Oppsummering – anbefaling til skogeier

Fremdeles godt markedet for tømmer av alle kvaliteter. Det er svært gode priser både på sagtømmer og massevirke denne høsten, som skogeierne bør benytte seg av. 

Målinger viser høy billeaktivitet denne sommeren. Ta derfor en tur i skogen din og se etter skader på granskogen. Ser du skader på skogen, kan verdier raskt gå tapt. Da bør du be om en vurdering sammen med skogbruksleder. 

Ta kontakt så raskt som mulig for å få reservert driftskapasitet.  

For dere som har eiendommer med god infrastruktur og muligheter for helårsdrift, er det nå muligheter for å oppnå en betydelig høyere pris. 

I mange tilfeller er det behov for tilrettelegging i form at traktorvei, velte/snuplass og veibygging i forkant av en hogst. Det er derfor viktig å sette i gang planlegging i god tid før man forventer at hogstmaskinen skal rulle inn. 

Ta kontakt med din lokale skogbruksleder for en befaring. Da vil du få et tilbud på tømmer og hogstoppdrag, og ikke minst råd og tips om forberedelser, som bør gjøres i forkant. 

Hogst?

For dere som kan og vil hogge selv, er det åpent for privat tømmerinnmelding i de fleste områder. På Vestlandet må private drifter gjennomføres med planlagte båtanløp for å ivareta ferskhet på tømmer. Dette må derfor avklares med AT Skogs servicekontor.

Meld inn tømmeret selv på Min side: Innlogging

Det lønner seg å være tidlig ute med å planlegge hogst.

Ta kontakt med din lokale skogbruksleder for en befaring i skogen og et tilbud på tømmerdrift.

Eksportmarkedet sensommer 2024

Publisert 08.08.2024

Det er fremdeles god driv i tømmermarkedet. Med høy avvirkningstakt inn mot sommeren observerte vi en bedre balanse i sagtømmerlagrene i Europa, men dette er ikke uvanlig.

Markedet har fremdeles et underliggende råvareunderskudd og vi må huske at Sverige alene har et økt tømmerbehov på cirka 5 millioner m³ årlig de neste årene, med bakgrunn i gjennomførte og planlagte kapasitetsutvidelser.

Vida, Sveriges største sagbrukkonsern, har som mål å øke forbruket sitt med 500 000 m³ tømmer i 2024, fra 4,8 millioner m³ til 5,3 millioner m³ årlig.

Til tross for at de fleste sagbruk ikke ser en bedring i trelastmarkedet i år, fikk vi gode økninger i sagtømmerprisene i Sverige inn i tredje kvartal. Også Baltikum er kommet mer på banen og er sultne på volum.

På massevirkesiden fikk vi også gode økninger, men dette var i større grad forventet da celluloseprisene har økt betraktelig den siste tiden. Prisen, som har steget hver eneste måned det siste året, flatet ut i juni på rekordhøye 1.635 USD/T. Utbudet cellulose er forventet å bedre seg utover høsten da produksjonen «normaliserer» seg igjen etter streiken i Finland og eksplosjonen på Kemi mill tidligere i vår. Det blir interessant å følge denne utviklingen da det vil skape en større rift om tømmeret når produksjonen normaliseres.

Forberedelsene for neste fyringssesong er i gang. På råvaresiden i Europa, forventes det at energivirke fortsatt vil møte konkurranse fra massevirkesegmentet, men energiprisene er lave og vi forventer tøffe forhandlinger.

For å oppsummere er etterspørselen etter tømmer, på tvers av segmentene, fremdeles god. Med tanke på de store kapasitetsutvidelsene vi har sett hos sagbrukene de siste årene, behovet for boligbygging, samt forventet rentenedgang, er utsiktene positive, selv om det er beintøft for sagbrukene i dagens markedssituasjon.