Innenlandsmarkedet vinter/vår 2025

Publisert 22.01.2025

Vinterhogsten er godt i gang og det er stor aktivitet i skogen. Skogeierne har fått med seg at det er gode tømmerpriser og det er mange som ønsker å få besøk av AT Skogs driftsapparat i noen korte vintermåneder med snø og frost i bakken. Det er også stor aktivitet blant skogeiere som hogger selv i egen skog. Tømmerinnmeldingene strømmer inn til vårt servicekontor.

Prisene på sagtømmer, pallevirke, massevirke og ulike spesialsortimenter økte ytterligere ved årsskiftet. Vi har nådd den «magiske» grensen på 1000 kr/m³ i skogeierpris på gran sagtømmer i mange områder. Gjennomsnittlig utbetalingspris (alle sortimenter) til skogeiere i hele AT Skogs geografi endte på 742 kr/m³ i desember. Dette prisutfallet vil øke ytterligere for vinterhogsten etter siste prisøkning.

Etterspørselen etter alle sortimenter er høy. Det er foreløpig ingen tegn til at markedsbalansen endrer seg og at tømmerprisene går nedover. Det er imidlertid bekymringsfullt at byggeaktiviteten fremdeles er lav og at det ikke er noen umiddelbar bedring i forhold til salg av nye boliger. Sagbrukene klarer ikke å hente inn økte råvarekostnader i trelastmarkedet, og det er et spørsmål om hvor lengde de kan opprettholde produksjonen med lav eller negativ inntjening.

AT Skog har inngått leveringsavtaler for vinteren og våren, som sikrer løpende levering til industrien på de store volumene som kommer framover. Målet er å få kjørt ut tømmeret så raskt som mulig og ha minst mulig tømmer på bilvei når vårløsningen kommer og mange veier stenger. Tømmerlogistikken skal ikke stoppe opp som følge av manglende markedsadgang, fulle tømmertomter eller for liten skipningskapasitet med fulle havneterminaler som resultat.

Det er begrenset hvor mange oppdrag AT Skogs driftsapparat rekker å hogge i vinter. For deg som har eiendom som er egnet for skogsdrift på barmark, er det lurt allerede nå å ta kontakt med skogbruksleder for befaring, hogsttilbud og reservere maskinkapasitet. Alt tyder på at prisene holder seg utover våren og forsommeren. Forsommeren er ofte en fin tid for hogst med lite nedbør og gode driftsforhold.

Våren kommer alltid litt tidligere enn det skogbrukslederne, som planlegger kjøreruter for skogsmaskinene, håper på. Hvert år må planlagte vinterdrifter utsettes eller stoppes før de er ferdig på grunn av at forholdene blir for bløte eller veier stenges. Da er det viktig å ha oppdrag som hogstlag kan gjennomføre i vårløsningen.

AT Skog betaler derfor et pristillegg på 40 kr/m³ til skogeiere med god infrastruktur og arealer med mulighet for helårsdrift. Pristillegget gis som tillegg på ordinær tømmerpris ved driftsstart.

For å få tillegget må følgende krav være oppfylt:

  • Skogeier må signere kontrakt på minimum 500 m³ hvor AT Skog bestemmer avvirkningstidspunkt – men senest innen 2 år
  • Tømmeret skal leveres til velteplass med vei som er kjørbar, uansett værforhold eller sesong, med vogntog på minimum 50 tonn totalvekt
  • Offentlig vei inn til velteplass blir ikke stengt for tømmertransport på grunn av aksellastbegrensning i forbindelse med teleløsning.
Oppsummering – anbefaling til skogeier

Svært gode priser både på sagtømmer og massevirke av både gran og furu. Spesialsortimenter som laft, stolper og takåser er også justert betydelig slik at det fremdeles er lønnsomt å sortere ut.

Muligheter for uttak av Sitka sagtømmer til gode priser, men her er planlegging viktig for å få best mulig pris. Planlegger kampanjehogst på sensommer/høst for å kunne få best mulig pris i markedet. AT Skog ønsker at skogeiere med større partier Sitka tar kontakt med skogbruksleder for å lage en hogstplan for dette.

Fortsatt gode priser på bjørk til vedproduksjon, men etterspørsel og pris er høyest i vinterhalvåret.

Ta kontakt så raskt som mulig for å få reservert driftskapasitet.

I mange tilfeller er det behov for tilrettelegging i form av traktorvei, velte/snuplass og veibygging i forkant av en hogst. Det er derfor viktig å sette i gang planlegging i god tid før man forventer at hogstmaskinene skal kjøre inn.

Ta kontakt med din lokale skogbruksleder for å ta en befaring. Da vil du få et tilbud på tømmer og avvirkning, og ikke minst råd og tips om forberedelser, som bør gjøres i forkant.

Hogst?

For dere som kan og vil hogge selv, er det åpent for privat tømmerinnmelding i de fleste områder. På Vestlandet må private drifter gjennomføres med planlagte båtanløp for å ivareta ferskhet på tømmer. Dette må derfor avklares med AT Skogs servicekontor.

Meld inn tømmeret selv på Min side: Innlogging

Det lønner seg å være tidlig ute med å planlegge hogst.

Ta kontakt med din lokale skogbruksleder for en befaring i skogen og et tilbud på tømmerdrift.

Eksportmarkedet vinter/vår 2025

Publisert 22.01.2025

I starten av 2025 er tømmermarkedet i Europa preget av strukturelle endringer og vedvarende konkurranse. Markedet navigerer mellom langsiktig optimisme og kortsiktige utfordringer, påvirket av økonomiske faktorer, geopolitikk og et økende fokus på bærekraft.

På sagtømmermarkedet starter vi året med fortsatt råvaremangel og svært høy konkurranse. Tyskland og Baltikum har meldt seg inn i kampen om volum til tross for stor usikkerhet og svak trelastindustri.

Den svake trelastindustrien kombinert med høye råvarepriser skaper åpenbart økonomiske utfordringer for mange sagbruk. Mange opererer med røde tall, og det er ventet at strukturelle endringer vil prege bransjen i årene fremover. En av de mer dramatiske hendelsene mot slutten av fjoråret, var konkursen til en av Europas største aktører innen tømmerproduksjon og treforedling. Konkursen omfattet også Europas største enkeltstående sagbruk, med et årlig forbruk på om lag 2,2 millioner m³ tømmer.

På den positive siden har eksport til USA gitt noe støtte mot slutten av 2024, ettersom amerikansk byggeaktivitet har vist tegn til bedring. Hvordan utviklingen og politikken fortsetter i USA fremover, blir spennende å følge med på. Det amerikanske markedet alene er uansett ikke nok til å løse strukturelle utfordringer i Europa. Europeiske sagbruk må tilpasse seg en mer krevende virkesbalanse, øke effektiviteten og maksimere ressursutnyttelsen for å holde seg konkurransedyktige.

På massevirkesiden var 2024 et år preget av svingninger i etterspørsel og pris. Celluloseprisene lå på rekordhøye nivåer i første halvdel av året, for så å falle som forventet, utover høsten og vinteren. Flere fabrikker meldte utvidede vedlikeholdstopp, permitteringer og redusert produksjon.

Inn i 2025 er prisene på cellulose fortsatt gode, men markedet er preget av usikkerhet. Spotmarkedet er lunkent, og de volatile prisene man ser i Baltikum påvirker råvareflyten og har gitt blant andre Sverige en mulighet til å kjøpe billigere råstoff fra regionen. Dette kan påvirke etterspørselen mot Norge, men først og fremst i spotmarkedet.

Likevel er det positive signaler i markedet og vi opplever en god prisoppgang også på massevirke inn i det nye året. Det er forventet at celluloseprisene vil stabilisere seg i 2025, og at etterspørselen vil ta seg opp igjen ettersom det blir mer og mer fokus på bærekraftig produksjon av papir og emballasje.  

Avslutningen av 2024 viser at tømmermarkedet i Europa fortsatt står overfor betydelige utfordringer med økt konkurranse, lavere avvirkning og krevende markedsforhold. Likevel gir tegn til økonomisk bedring og fortsatt god etterspørsel i 2025 grunn til forsiktig optimisme. Det er klart at både sagbruk og massevirkeaktører må tilpasse seg et stadig mer komplekst marked for å sikre langsiktig bærekraft og lønnsomhet.