Innenlandsmarkedet vår 2024

Publisert 14.03.2024

Det råder en viss optimisme i trelastbransjen. Aktiviteten i byggenæringen er fremdeles svært lav. Signalene fra Norges Bank om at rentetoppen er nådd, gir grunn til å tro at salget av nye boliger vil ta seg opp igjen mot slutten av året.

Etter nesten to år med svært lav byggeaktivitet, kombinert med relativt høy innvandring, er det stort behov for nye boliger i Norge. Det vil nok ta litt tid før de store byggeprosjektene kommer i gang igjen, men det er forventet at privatmarkedet vil respondere raskere og at etterspørselen fra selvbyggerne vil øke allerede i vår.

Økt eksport av trelast har gjort at tømmerforbruket på norske sagbruk har vært høy, selv om hjemmemarkedet og lønnsomheten har vært svak.

Det siste året har det gjennomgående vært underskudd på sagtømmer og skogeierne har opplevd flere runder med prisøkninger. Per mars får skogeierne i Agder, Telemark, Rogaland og Vestland 700 – 800 kr/m3 for gran sagtømmer og 600 – 700 kr/m3 for furu sagtømmer.

Dette er rekordpriser som oppnås i en periode hvor sagbrukene er i en lavkonjuktur. Det er derfor all grunn til å tro at etterspørselen etter sagtømmer vil øke ytterligere når boligbyggingen tar seg opp igjen og betalingsviljen for sagtømmer vil fortsette å øke.

Etterspørselen etter massevirke er også høy og det er stadig nye kunder som ser mot Norge for å skaffe råstoff. Bortfall av russisk massevirke inn til finsk industri, har endret virkesstrømmene mellom landene rundt Østersjøen. Det ser ut til å være et betydelig underskudd av massevirke og fiber til treforedlingsindustrien nord i Sverige.

Massevirkeprisene har økt betydelig gjennom vinteren og i enkelte områder har massevirkeprisen passert 500 kr/m3. På grunn av den høye etterspørselen etter massevirke, gir AT Skog et pristillegg på ytterligere 55 kr/m3 (gran og furu) på drifter som gjennomføres i vårmånedene. Dette gjør vi for å stimulere til avvirkning i en periode av året hvor det er risiko for økte kostnader knyttet til opprydding etter hogst. Dette gjelder for drifter som starter opp fra 12. mars og som meldes henteklart før 1. juni.

Etterspørselen etter bjørk vedtømmer har igjen vært stor i vintermånedene. Det er dessverre mange kunder som er skuffet fordi AT Skog ikke har hatt tilgang på nok tømmer.

Normalt er etterspørselen etter bjørk avtagende etter at sevja kommer og neveren faller av. Det er nå kommet flere kunder på plass, som også kjøper sommerhogd bjørk. Vi tror derfor at det skal være mulig å opprettholde prisen på bjørk vedtømmer på 600 kr/m3 til skogeier også gjennom sommeren

Oppsummering – anbefaling til skogeier

Fremdeles godt markedet for tømmer av alle kvaliteter. Det vil fortsatt være høye priser på både sagtømmer og massevirke utover våren og sommeren.

De siste årene har forsommeren vist seg å være en god periode for skogsdrifter med stabilt og tørt vær og med liten risiko for vesentlige kjørespor i terrenget.

I mange tilfeller er det behov for tilrettelegging i form at traktorvei, velte/snuplass og veibygging i forkant av en hogst. Våren er en fin tid å ta en befaring, planlegge forberedende tiltak og gjøre en avtale – selv om ikke det er aktuelt å hogge før senere på året.

Ta kontakt med din lokale skogbruksleder for en befaring og få et tilbud på tømmer og avvirkning.

Hogst?

For dere som kan og vil hogge selv, er det åpent for privat tømmerinnmelding i de fleste områder. På Vestlandet må private drifter gjennomføres med planlagte båtanløp for å ivareta ferskhet på tømmer. Dette må derfor avklares med AT Skogs servicekontor.

Meld inn tømmeret selv på Min side: Innlogging

Det lønner seg å være tidlig ute med å planlegge hogst.

Ta kontakt med din lokale skogbruksleder for en befaring i skogen og et tilbud på tømmerdrift.

Eksportmarkedet våren 2024

Publisert 17.03.2024

2023 var et år preget av økte tømmerpriser samtidig som det hersket stor usikkerhet og pessimisme hos industrien i Europa. Inn i 2024 opplever vi noe mindre pessimisme enn vi gjorde under fjoråret og det er stadig en stor interesse for alle sortiment hos både nye og eksisterende kunder i Europa.

Gapet på prisnivået mellom tømmer og ferdigvare må fremdeles tettes, men mens vi i 2023 forventet at korreksjonen ville komme i form av press og nedgang i tømmerpriser, er det nå en større forventning om at denne korreksjonen kan komme på ferdigvaremarkedet.

Det har vært ytterligere økninger i tømmerprisen de første månedene i 2024 og industrien har begynt å innse at de høye tømmerprisene ikke bare har vært «et blaff i vinden». Svenskene er umettelige på volum, og det er en forventning om fortsatt råvarebrist, spesielt i Sverige, utover året. Dette er selvsagt noe som holder og presser prisene ytterligere opp.

I Baltikum og Sentral Europa dro man ned produksjonen på de fleste sagbruk i 2023, hovedsakelig på grunn av det tøffe trelastmarkedet. Sverige har også hatt en redusert produksjon i 2023, men dette er i større grad på grunn av den rådende råvaremangelen. Uansett har dette skapt en situasjon hvor man har et lavere tilbud av trelast, som til tross for en fortsatt lav byggeaktivitet og høye renter, er med på å presse prisene.

Vi har sett at trelastprisene har gått noe opp på starten av året og det er forventninger om flere og større økninger utover våren. Det er viktig å påpeke at prisene enn så lenge ikke drives av økt konsum, men heller lavere tilbud og lavere lager. En merkbar økt byggeaktivitet er ikke forventet før vi nærmer oss slutten av året, eller muligens ser 2025 på kalenderen. Dersom trelastprisen ikke får en betydelig økning, kommer vi til å se flere nedleggelser i industrien i Europa så lenge tømmerprisene forblir høye.

 

Mange sagbruk planlegger nå å gå tilbake til normal produksjon og det blir interessant å følge hvordan dette kan påvirke en allerede skjør situasjon. Tåler markedet en produksjonsoppgang når etterspørselen fremdeles er så lav?

Om vi ser på produkter produsert fra massevirke, er markedet på papir og kartong fremdeles svakt, mens prisene på tremasse øker. Situasjonen i Rødehavet, god etterspørsel i Asia og reduserte lager har vært faktorer som har drevet prisen oppover. Permanente og midlertidige nedleggelser i løpet av fjoråret resulterte i at cirka 1,6 millioner tonn med tremasse forsvant fra markedet. Dette gir åpenlyst en positiv effekt på pris. Selv om den nye Kemi Mill i Finland i stor grad kommer til å utligne denne effekten på sikt med sitt forbruk, er utsiktene mer positive enn på en god stund.

Den globale økonomiske situasjonen er også mer optimistisk enn på lenge, men det er viktig å ta med seg at situasjonen vi står i er ekstremt sårbar. Vi balanserer på en knivsegg og det skal ikke veldig mye til før bildet endres fullstendig. Videre utvikling vil som alltid avhenge av det totale utbudet på tømmer og den økonomiske situasjonen i Europa og verden.