Håvard blir bonde. – Jeg kjenner meg igjen i tv-serien

– Jeg kjenner meg igjen i tv-serien «Jon blir bonde». Jeg var helt på nybegynnernivå. Jeg hadde ikke peiling på skau, sier Håvard Sandnes (34).

Den unge skogeieren på gården Lille Sparsås i Froland har ikke mistet motet, tross fem harde år som bonde. Som Jon Almaas erfarer i sin første sesong som bonde, har også Håvard erfart at det er kostbart å komme i gang i bondeyrket – og det er veldig mye å sette seg inn i.

– Skjønte ingenting

– På visningen husker jeg at det lå et kart på kjøkkenbordet over eiendommen. Jeg skjønte ingenting av det kartet. Jeg kunne ikke noe om drift av skau, forklarer Håvard, som flyttet til gården sammen med kona. Nå bor han alene og har barna på 3 og 4 år annen hver uke.

Med utdannelse som tømrer og byggingeniør har han jobbet mye med tre, men ikke vært involvert i skogsdrift og hva som skal til av skogstell for å høste kvalitetstømmer som gir god lønnsomhet.

– Gir mening

– Jeg jobber som selger i Optimera. Jeg kjenner til verdikjeden fra før, men det er annerledes å eie skau på rot. Jeg synes det er gøy å lære om hele runddansen. Det gir mening, forklarer Håvard mens ammekuene rauter, sauene breker og hønene klukker. Det er vår og mye liv på tunet og ute på beitene nær husene.

– Det viste seg etter gårdskjøpet at mye av skauen var hogstmoden, så det ble hogd 1700 kubikk. Det førte til at vi fikk penger inn på skogfondskontoen.

– Jeg har vært opptatt av å drive skauen. Det hadde vært pinlig å si at jeg bare har hogd. Det er gøyere å være skaueier hvis du gjør noe med den, konkluderer Håvard, som har drøyt 2000 mål med produktiv skog.

Må benytte ordningene

– Jeg skal hogge mer til høsten for å få satt penger på skogfondet til å utføre ungskogpleie på cirka 150 mål. Jeg kan ikke hogge skau uten å føre noe tilbake.

– Jeg har lyst til å bruke penger på å få en fin skau. Skogstell må tas på rett tidspunkt og som skogeier må man benytte seg av skogfond og tilskudd når man ikke har mulighet til å utføre arbeidet selv.

Nyttige kurs

Han har vært på kurs i ungskogpleie og hogstteknikk. Instruktør på kursene i regi av Skogkurs var Jannicke Modell Røhmen, som også bor i Froland.  

– Jannicke har vært her og sett på skauen og kommet med råd. I fjor prioriterte vi 80 mål ungskogpleie og fikk benyttet tilskuddsordningen til dette. Det ble god økonomi av det.

– I år ønsker jeg å få tatt enda mer ettersom vi overtok en skog som ikke var stelt etter hogst de siste 25 årene. Skogfondordningen og tilskudd for ungskogpleie gjør at jeg kan prioritere å få det til. Dette er ekstremt viktige ordninger for skogeier, presiserer Håvard.

Investert i utstyr

– Etter fem år med gårdsdrift er det blitt en del utstyr. Blant annet traktor, pallegaffel, vedkløyver, traktorhenger, slåmaskin, «No fence» halsbånd til kuene, snøfres og beitepusser.

Ammekuene av rasen skotsk høylandsfe trives. Håvard håper det blir kalver av oksebesøket som nylig er kommet til gards.

– På sikt skal det nok bli et mobilt sagbruk også, så kunne jeg skåret materialer til eget bruk. Jeg innrømmer at jeg stadig følger med på finn.no. Jeg er opptatt av å ta ting i en rekkefølge. Jeg må både ta vare på ting og ha tid til alt.

I et eget lite hus har han verksted. Der har han alt som må til og kjekt å ha for en bonde.

– Anbefaler gårdslivet

På hovedhuset i sveitserstil bytter han kledning på en og en vegg. Siden han er håndverker, gjør han store deler av jobben selv. Alle husene trenger vedlikehold og oppgradering. Med gårdsbruk blir han ikke arbeidsledig. Låvedøra gikk i stykker i vinter, men er nesten ferdig.

– Heldigvis har jeg god hjelp i familie, venner og naboer. Det hadde vært himla gøy om flere vil kjøpe og drive gård. Som småbarnsfar er tiden en utfordring, men jeg har fått gjort mye. Jeg skal bo her videre. Og jeg vil anbefale andre å gjøre som meg, sier bonden på Lille Sparsås.

Håvard jobber med ved, også. Det hører gårdslivet til.
Skrevet av Stine Solbakken
20/05/2025