– Jeg fikk litt panikk da jeg så flammene

Små grep kan hindre stor skade. Det har Even Mustvedt (31) erfart etter at skogsmaskinen hans tok fyr.

Arbeidsdagene skjer mest i skogsterreng for Even og lærling Tobias Holberg (20). Lukter det svidd igjen, er skogsmaskinførerne klare til aksjon.

– For to år siden opplevde jeg at det tok fyr i hogstmaskinen. Jeg fikk opp mange feilkoder i førerhuset og snudde meg for å se. Da så jeg at det kom røyk og flammer ut av motorrommet.

Slukket med pulver og vann

– Jeg fikk litt panikk da jeg så flammene. Hva gjør jeg nå, rakk jeg å tenke. Jeg stoppet maskinen og ringte 110. Flaks for meg var det regnvær denne dagen, forklarer Even, som har kjørt skogsmaskin i ti år.

Deretter tok han pulverapparatet, som alltid er med i maskinen. Så tok han dunken med 25 liter vann og helte over.

– Da sluknet det. Da løp jeg bort til en annen maskin og hentet en 25 liters kanne til. I tilfelle jeg fikk bruk for mer vann. Denne hendelsen var bare uheldig. Det var en kortslutning. Siden brannen ble slukket fort, kunne maskinen bli reparert.

– Da brannvesenet kom, var det også ambulanse og politi med. Det var et voldsomt oppbud, men godt å se at beredskapen er så solid, sier Even.

Vanndunken kan se lite ut i kampen mot flammer, men små mengder vann kan slukke gnister.

– Det er utrolig mye vi kan gjøre med lite utstyr. Det kan se lite ut med vanndunk, vannkanne og pulverapparat på en stor maskin, men det hindrer brann. Etter den hendelsen har jeg brann enda mer i bakhodet når jeg jobber i skogen. Jeg kikker ofte over skuldra.

Forebyggende triks

– Ved skogbrannfare kan vi kjøre uten kjetting for å unngå gnist, vi kan flytte skogsdriften fra furuskog til granskog der det er mer fuktig skogbunn og vi kan unngå hogst midt på dagen når det er på det varmeste. Det er mer fukt i terrenget tidlig på morgenen og seint på kvelden. Vi skyller også over maskinene når det er varmt for å fjerne støv og kjøle ned maskinen, forklarer skogsmaskinføreren.

Tobias fester skogbrannstryker og hakke på lassbæreren.

Alle entreprenører som jobber i skogsmaskiner gjennomfører det nettbaserte kurset «Skogbrannkurs for entreprenører og maskinførere» hos skognæringens eget kursinstitutt, Skogskolen.

Bidrar i skogbranntroppen

Even Mustvedt er i tillegg blitt med i Skogbranntroppene i Telemark, som er en ekstra ressurs for den kommunale brannberedskapen. På forsommeren deltok han på en skogbrannøvelse med alle aktørene som blir kalt ut ved skogbranner.

– Jeg fikk en forespørsel om å bli med i troppen. Med skogsmaskiner tilgjengelig kan firmaet vårt bidra for eksempel med å hogge branngater, slik at mangel på brennbar skog kan hindre brannen i å spre seg, sier Even, som er tredje generasjon som jobber med skogbruk i familiebedriften Mustvedt AS.

Beredskapspakke  

En skogbrann skyldes i 9 av 10 tilfeller menneskelig aktivitet og ofte uforsiktighet. Bålbrenning og grilling er de vanligste årsakene. Lynnedslag er også ofte årsak til skogbrann.

Alle skogsmaskiner er utstyrt med en beredskapspakke. Folk som jobber daglig i skogen kan oppdage branntilløp tidlig. Med riktig utstyr tilgjengelig, kan skogsentreprenøren i mange tilfeller slokke små branner før de får utviklet seg til store skogbranner.

Beredskapspakken inneholder:

Skogbrannstryker med treskaft, lengde 2,0 m

Vanndunk 25 liter (vannet tilsettes litt oppvasksåpe for bedre slukking)

Vannkanne med spredehode

Spade

Beredskapspakken kan bestilles her

Even med skogbrannstryker.
Skrevet av Stine Solbakken
02/07/2024