Jentene inntar sagbrukets hjerte og hjerne

Fra «bua» på Telemarksbruket blir alle operasjoner på saga styrt og overvåket. Anja Bieniek (31) og Nijazeta Palic (49) er de første damene som noensinne har inntatt sjefsstolen i sagbrukets hjerte og hjerne.

– Det viktigste er å få flyt i produksjonen og se til at saga skjærer riktig. Man må være årvåken og kunne gjøre raske vurderinger, forklarer Nijazeta.

Anja forsikrer om at det ikke er vanskelig å holde fokus på de mange skjermene og monitorene, som viser hvordan saga deler opp tømmerstokken for best mulig kvalitet og verdi.

– Det skjer så mye hele tiden så du er nødt til å være våken. Helse, miljø og sikkerhet er veldig viktig for oss. Den som styrer saga må samhandle med de som er ute i produksjonen. Trykker vi på en feil knapp, kan ting gå galt fryktelig fort, så det er et stort ansvar, sier Anja.

Anja (fra venstre) og Nijazeta trives som sagførere. Det beste med jobben er gode kollegaer og en variert arbeidshverdag, mener de to.
Telemarsbruket i Bø har en historie som går tilbake til 1978. For første gang er det damene som styrer saga.

Øker produksjonen

Både Anja og Nijazeta er godt kjent med sagbrukets ulike produksjonsledd. De kunne manøvrere både sortering og pakking før de begynte å kjøre saga. Nijazeta har jobbet på Telemarksbruket i snart 4 år, mens Anja har jobbet på sagbruket siden 2016.

Driftsleder Almir Muftic forteller at sagbruket har et ønske om at hver enkelt ansatt skal kunne gjøre flere typer oppgaver, noe som gir bedriften fleksibilitet.

– Siden i fjor høst har Telemarksbruket økt produksjonen og utvidet kapasiteten. Nå kjøres det 12 timers kontinuerlig drift og de ansatte jobber på skift.

–  Vi så fort at jentene var gode på å styre saga. Det var et bevisst valg å få jentene inn i sagbua. Det gjelder å ha blikk for detaljer, man må være presis helt ned på millimeter og hundredeler, og her er ofte jentene veldig gode, forklarer Almir.

Nijazeta er lærling i trelastfaget og ser frem til å få fagbrev. Økt kunnskap gjør jobben enda mer interessant, sier Nijazeta.

Må like store maskiner og fysisk arbeid

Enn så lenge er Telemarksbruket en mannsdominert arbeidsplass. Av 38 ansatte er det 6 kvinner. Likevel mener Anja at jenter ikke må være redde for å søke jobb på et sagbruk.

–  Jobben passer for den som liker store maskiner og fysisk arbeid. Når du knekker koden og forstår sammenhengene i maskineriet, blir det veldig gøy. Du får en stor mestringsfølelse, mener Anja og Nijazeta.

De trekker frem gode kollegaer og en variert arbeidshverdag som det beste med jobben.

– Dagene er aldri like. Hvis det er noe som kan beskrive arbeidshverdagen så er det «ny dag, nye muligheter», sier Anja fornøyd.

Anja kom til Norge fra Polen da hun var 18 år og har jobbet på Telemarksbruket siden 2016.
Drifsleder Almir Muftic er opptatt av av de ansatte skal kunne gjøre flere ulike oppgaver på sagbruket.

Tar fagbrev på jobb

Hverken Anja eller Nijazeta hadde tidligere erfaring fra sagbruk. Nijazeta kom til Norge fra Bosnia da hun giftet seg og har tidligere jobbet i restaurantbransjen. Anja flyttet til Norge fra Polen allerede som 18-åring og jobbet først med rengjøring, før hun søkte jobb på Telemarksbruket.

Nå er begge to i gang med utdanning og tar fagbrev som del av jobben på Telemarksbruket. Utdanningen omfatter praktisk opplæring, teori og kursing.

– Vi har teoretisk eksamen 23. mai og praktisk eksamen til høsten. Når vi har gjennomført både teori og praksis får vi fagbrev i trelastfaget. Jeg syns det er veldig gøy å få lære mer om tømmer og trevirke. Økt kunnskap gjør jobben enda mer interessant, sier Nijazeta.

Både Anja og Nijazeta er stolte av jobben de gjør og resultatet som er trelast i topp kvalitet.

FAKTA om Hasås, avdeling Telemarksbruket

SAGBRUK: Telemarksbruket ble etablert i 1978. Heleid av AT Skog siden 2021. Lokaliseringen i Bø i Telemark er gunstig for mottak av kortreist kvalitetstømmer fra skogeiere i nærliggende kommuner. 

TRELAST: Standard dimensjoner og kvaliteter, pluss en stor andel trelast med nær 100 prosent kjerneved og kvistfrie dimensjoner.

PRODUKSJON: Skjærer 75 000 kubikkmeter furu årlig, som tilsvarer rundt 360 000 tømmerstokker. Telemarksbruket fyller hvert år opp 750 flisbiler og 750 lastebiler med trelast. Det årlige volumet skal økes med 25 000 kubikkmeter i 2025.

EIERSKAP: Hasås er eid av AT Skog konsernet. Hasås har fusjonert inn tre selskap i sitt handelshus de siste årene og består av Hasås i Kodal i Sandefjord, Telemarksbruket i Midt-Telemark, Eikås i Hægebostad og Lundgrens Hyvleri i Nordmaling i Sverige

Skrevet av Maren Rønning
23/04/2025