– Kontakt meg før konflikt

– De fleste kontakter advokat når problemene har oppstått. Ta heller kontakt tidlig i en prosess, sier advokat Espen Bjørbæk.

Han har nå overtatt som AT Skogs medlemsadvokat etter Sveinung Sauar. Som andelseier i AT Skog, har du en gratis førstegangskonsultasjon på inntil en halv time. Bjørbæk har spesialisert seg på landbruksjus, forretningsjus og fast eiendom.

Lang erfaring

– Jeg har lang erfaring med eiendomsoverdragelser, tomtefeste, odel, veirett, grensetvister og konflikter mellom naboer. Jeg kan hjelpe med det meste innen jus, men saker om skatt tar vi ikke. Det er såpass omfattende at jeg henviser videre til advokater som jobber med dette på fulltid, sier advokaten, som har kontor på Ulefoss i Midt-Telemark. Der jobber han sammen med kona, Ann-Karin H. Bjørbæk. Hun er også advokat og jobber blant annet med familierett, arbeidsrett og saker mot offentlige myndigheter.

– Billigere å ringe først

– Advokat er så dyrt, sier mange. Da er det viktig å huske på at det er mye billigere å ringe advokat før en sak ender i konflikt. Jeg anbefaler alle å bruke noen timer på å inngå avtale hos advokat. To parter, som skal engasjere hver sin advokat for å løse en sak i ettertid, koster mye mer, konkluderer Bjørbæk.

Slik forbereder du deg

– Hvordan kan skogeieren få mest mulig ut av de 30 minuttene med gratis råd?

– Send mail framfor å ringe. Da kan jeg ringe tilbake når jeg har sett over sakens tema og kan møte forberedt til samtalen. Fordelen med mail er også at den som ønsker hjelp, har gjort rede for fakta i saken skriftlig. Da får man gjerne sortert ut det viktigste.

– Må være kritisk

– Etter at AT Skog profilerte den nye advokaten på nettsiden i sommer, har jeg allerede mottatt mange telefoner. I de fleste saker unngår vi rettssak. Ofte er det slik at den eneste som tjener på en rettssak, er advokaten. Mange kan likevel ønske at saken skal til retten fordi venner og familie synes de har verdens beste sak. Det er da jeg sier at ens verste fiende er ens beste venner. De har bare hørt saken fra en side.

– En av mine viktigste oppgaver som advokat, er å være kritisk til saken jeg representerer. Folk skal ikke betale meg for å være enig, men for å nyansere og se helheten. Selvfølgelig er vennene dine enige med deg, men det betyr jo ikke at du har rett.

Trives på landet

– Jeg har vokst opp på landet utenfor Skien, nærmere bestemt i Melum. Både kona og jeg er veldig glad i friluftsliv. En dag i 2006 flyttet vi derfor nordover, noe vi hadde drømt om en stund. I fire år jobbet jeg som advokat for Finnmarkseiendommen, som er den nest største eiendommen i Norge etter Statskog. Vi stortrivdes, men avstanden til familie og venner ble veldig stor. Da startet vi opp med praksis i Porsgrunn før vi etablerte advokatkontor på Ulefoss. Vi har faktisk flere kunder fra Oslo og øvre Telemark nå enn vi hadde med advokatkontor i Grenland.

Les mer her: Advokatbistand

Skrevet av Stine Solbakken
14/08/2017