Øystein og Diana skal plante 30 000

– Hvordan har arbeidsdagen din vært? Nei, det trenger ikke vi å spørre hverandre om.

– Vi jobber sammen hele tiden, sier Diana og Øystein Jensen. Ekteparet skal plante minst 30 000 trær for AT Skog.

2 millioner skal plantes

Som resten av skognæringen var AT Skog spent på hvordan arbeidskraftbehovet til skogplantingen skulle dekkes etter at koronapandemien kom. Løsningen for to millioner planter, som AT Skog har bestilt til skogeierne i vår, er innsats fra en rekke lokale skogservicefirma som skal plante ut 1,4 millioner. Rundt 660 000 planter skal skogeierne plante selv.

Plantetips: Huskeliste for godt resultat

Fra skogsmaskin til hullpipe

Øystein og Diana Jensen har i mange år kjørt hver sin skogsmaskin i Innlandet. Med eget firma har hun kjørt lassbærer og han hogstmaskin.

– Jeg er fra Kvinesdal. Vi ønsket å flytte sørover og har nylig kjøpt et småbruk i Hornnes. Derfor har vi begge ønsket oss skogsarbeid i Agder. Nå har vi tatt på oss å plante ut 30 000 planter i vår, forklarer de to.

Det er dag 2 av det første planteoppdraget. Et felt på 115 mål skal plantes med 20 000 granplanter.

– Koser meg med planting

– Jeg synes denne jobben er lett. Jeg er vant til å rydde skog med ryddesag og det er tungt arbeid, spesielt hvis oppdraget med å rydde skjer senere enn anbefalt. Det er bråkete og mye kvist. Jeg koser meg med planting. Da får jeg beveget meg og hører fuglekvitter, sier Diana.

Ikke favorittarbeid

Ektemannen Øystein er ikke enig. Han møter med godt humør og mye på hjertet til dagens skogplanting, men det er ikke favorittarbeidet. Han er en erfaren skogsarbeider, som foretrekker ungskogpleie og tynning.

– Vi er vant til å jobbe sammen, så det går greit å være et par og komme til enighet i jobben, forsikrer de to.

– Plant så fort som mulig

Planen er å plante 1000 grantrær hver daglig.

– Før planten skal i jorda, lager jeg et hull, forklarer Øystein, som treffer mye stein med hullpipen. På feltet er det også grodd en del igjen med grass.

– Det aller beste tipset til skogeiere som hogger, er å få plantet ny skog så fort som mulig. Det gror fort til på en hogstflate og plantejobben går tregere.

Husk solkrem…

Mulig Øystein også vil legge til at det er lurt å bruke solkrem. På første plantedag ble fristelsen for stor til å kaste t-skjorta.

– Jeg er blitt veldig solbrent, sier Øystein.

Begge nyter at jobben skjer i sol og varme, men ettersom temperaturen stiger er overskyet vær det mest behagelige for en skogplanter.

På kjølelager

De små 2-årige granplantene er absolutt klare for et liv under åpen himmel, men litt ekstra beskyttelse og omsorg må de få etter reisen ut fra landets planteskoler.

– Vi hentet plantene på kjølelager. Da sørger AT Skogs folk for at de er godt fuktige. Vel framme etter transport, legger vi plantene i skyggen. Du ser at planten har godt med fukt, forklarer Diana og presser hansken rundt pluggen med jord og røtter. Vannet sildrer ut.

Med godt fuktig plugg, setter hun planten i hullet og tråkker godt rundt med skoen.

– Planten skal sitte fast og stå rett opp. For at vi ikke skal surre rundt og alt bli tull, henger vi merkebånd på kvister for å se hvor vi har begynt og hvor vi avslutter, sier Øystein.

To skritt mellom plantene

De to har ulik metode for å holde oversikt over hvor de har plantet. Med grasskledd mark, kvisthauger, stubber og kupert terreng, er det ikke lett å se hvor nye planter er satt ned.

– Det er mange måter å holde oversikt på, men vi benytter merkebånd og deler oss slik at vi ikke planter i samme felt. Det skal være mellom 180 og 220 planter på målet, alt ettersom hvor man utfører planting. Det er cirka to gode skritt mellom hver plante.

Når Diana og Øystein ikke planter skog, har de gårdene i Hornnes og Nord-Odal som skal holdes vedlike. Med to voksne barn kan mor og far bestemme selv hvor lange arbeidsdagene skal være.

– Vi skal plante hver dag, men i helgene tar vi fri.

Skrevet av Stine Solbakken
04/05/2020