– Skal du lage treleker?

– Det artigste og gøyeste som guttepjokk var å komme hjem med håndlaget trebil, sier Jonny Haraldstad.

I voksen alder har han funnet sin nisje, der han jobber med både tre og leker.

Sjenert selger

Han bruker kun den fineste furu til lekeapparatene, som barn over hele landet biter, sklir og klatrer på. Mest populær er veteranbilen. Deretter fiskeskøyta, vikingskipet og bussen.

– Skal du slutte i forsvaret for å lage treleiker? Folk dro på smilebåndet da jeg fortalte at jeg ville starte eget firma.

– Jeg var veldig utenfor komfortsonen. Jeg er en sjenert person selv om det ikke virker sånn, men dette ville jeg så sterkt. Jeg måtte bli selger, så jeg dro land og strand rundt med Ole Jørgs veteranbil på hengeren.

Lyttet til barnehagene

– Jeg besøkte over 100 barnehager i Agder. Der spurte jeg lederne i barnehagene hva slags krav de hadde til utelekene. Jeg besøkte og snakket med barnehageansatte en hel sommer.

– Det er de som har førstehåndskunnskap. Alle sa det samme – at ingenting holder særlig lenge av det de kjøper av uteleker. Mye er i plast. De ønsket mer solide leker.

– Derfor lager vi lekeapparatene med like solide dimensjoner som om det skulle brukes av voksne.

600 veteranbiler

Lekeapparatene som Jonny produserer i et lite verksted i Mandal, er tegnet av Ole Jørg Aasan.

Aasan har i årevis drevet snekkerverksted i Marnardal, men han hadde så travle dager med å produsere dører og vinduer at han ikke hadde tid til å realisere alle ideene sine.

– Jeg så det lå tegninger på verkstedet hans av en veteranbil. Den må vi produsere, sa jeg.

– Hittil har vi solgt 600 av Ole Jørgs veteranbil, sier Jonny, som er daglig leder i Barnehageprodukter.

I bedriften jobber tre personer fordelt på 2,5 årsverk.

Bygges av fire elementer

– Ole Jørg har konstruert et byggesett med fire basiselementer, som vikingskipet, lokomotivet, bussen, piratskipet, fiskeskøyta og veteranbilen er satt sammen av. Bare lyktene er særegne profiler av restmaterialer.

– Du ser elementene går igjen i alle apparatene, forklarer Jonny, mens produksjonssjef Robert Krzysztof Cichy driller, freser og monterer ferdig bussen til en barnehage i Kristiansand.

Robert bruker cirka en uke på å gjøre ferdig en buss.

Reservedel til Bergen

En av de første kundene som kjøpte flere lekeapparat av Jonny, var en barnehage i Bergen.

– Etter 17 år med 243 regnværsdager i året og mye lek og moro, melder denne barnehagen at panseret på Ole Jørgs veteranbil er utslitt. Tenk at den har holdt seg så godt.

– Jeg skal sende en reservedel til Bergen nå, så bilen får nytt panser. Den blir reparert og vil holde i mange år til.

Kjerneved av furu

– Jeg kjøper furumaterialer med 100 prosent kjerneved. Da tåler lekene å stå ute i all slags vær år etter år, forklarer Jonny.

Han fikk støtte fra Innovasjon Norge i to omganger i oppstarten. Det første året i 2004, var målet en produksjon på 10 veteranbiler. Han fikk solgt 17. Da laget han en ny forretningsplan med flere produkter.

17 år senere er fortsatt nisjebedriften i full sving og leverer produkter av lokalt furutømmer og kjerneved. Jonny har solgt lekeapparater til barnehager i hele landet .

Solid og miljøvennlig

– Danmark kan bli et nytt marked. Jeg vil øke innsatsen i det danske markedet når koronarestriksjonene tar slutt, sier Jonny.

Barnehageprodukter har gjort en avtale med forhandler i Danmark som ønsker  å selge apparatene.

Fordelen med lekeapparatene i kjerneved, er høy miljøprofil, lang holdbarhet og at de er fra et naturlig materiale uten giftstoff.  I tillegg ser ikke lekeapparatene slitt ut selv med mye sand og slitasje. En annen fordel med tre er at tunga ikke henger fast om du sleiker på treverk, slik mange unger har erfart kan skje på metall en kald vinterdag.

Drivkraften

– Drivkraften min i jobben er de gode samtalene. Det er en stor glede å få respons fra barnehagene og se smårollingene i full fart på lekeapparatene.

–  Og jeg brenner for at vi må være mer bevisst på den flotte ressursen vi har i skogen, avslutter Jonny Haraldstad.

FAKTA

KJERNEVED: Tas ut fra midten av tømmerstokk i furu. I kjerneveden er treverket mettet på treets egen impregnering, harpiks, som beskytter mot råte og sopp.

HOLBARHET: I tillegg til å være kortreist, bærekraftig og miljøvennlig, har kjerneved en unik holdbarhet uten behov for kjemisk vedlikehold. Kjerneved er brukt til bygg i Norge i uminnelige tider, blant annet i stavkirkene og vikingskipene.

MATERIALBEHOV: Barnehageprodukter kjøper kjerneved av furu fra Telemarksbruket. Hamran Sagbruk i Hægebostad tilvirker furumaterialene med not og fjær i de ulike radiene i fallende lengder. Behovet ligger på 8000 lm i året på 48mm x 96mm.

Skrevet av Stine Solbakken
23/03/2021