Suksess med høyttaler i tre

– Vi har lært mye om ulike treslag og 5-akset fres, sier jentene fra Grimstad lattermildt. EcoSound er skoleprosjektet, som gikk så bra i 2017 at elevene måtte etablere et aksjeselskap.

Hittil har de solgt 600 høyttalere for smarttelefoner.

Lærerikt skoleår

– Bjørk og furu er ikke massivt nok, så det måtte bli limtre eik. Vi trodde først at vi ikke kunne produsere høyttaleren i Norge, for det er ikke mange som har 5-akset fres, forklarer Maria, som er firmaets produktsjef.

De fem elevene ved Drotningborg videregående skole oppsummerer at de har lært enormt mye det siste skoleåret etter at de startet elevbedriften EcoSound.

En 5-akset fres fant de for øvrig ikke så langt hjemmefra, hos Sjølingstad snekkerverksted AS i Lindesnes. Der produseres høyttalerne, som passer til nesten alle typer smarttelefoner.

Utsolgt etter få uker

– Høyttalere i tre finnes fra før hos en sveitsisk produsent, men de som fantes passer ikke til alle typer mobiler. For hver ny telefon, måtte du bytte ut høyttaleren og de var ganske dyre, forklarer jentene.

– I februar i fjor startet vi forhåndssalget av 250 høyttalere. De forsvant fort. Vi var utsolgt i april. Kundene våre er i alderen 30 pluss og opptatt av interiør og miljø, sier Julie, som er firmaets personalsjef.

Mange presseoppslag

– Det var foreldrene til Maria som kom med forslaget om høyttaler i tre. Vi har utviklet den veldig fra den første prototypen, forklarer jentene.

– Da NRK Sørlandet laget en sak om oss, tok det av. På det meste har vi fått bestilling på 80 høyttalere på en helg.

– Vi har vært på God Morgen, Norge. Det har blitt oppslag i Dagens Næringsliv, innslag i Supernytt og Norge Rundt. Vi har fått mye gratis markedsføring, konkluderer jentene fornøyd.

Forretningsplan på en natt

De innrømmer at det til tider har gått fort i svingene med både reklamefilmproduksjonen, som foregikk i dusjen, og forretningsplanen, som var et krav da de deltok i fylkesmesterskapet for Ungt Entreprenørskap. Der vant de 12 av 14 priser. Forretningsplanen tok 1. premien i NM på Lillestrøm.

Se reklamefilmen her: You Tube

– Vi er nok flinkere enn vi tror, sier jentene fornøyd etter at planen ble snekret sammen på en natt.

Til nordens største messe

– På nyåret skal vi til Stockholm på den største interiørmessen i Norden med 23 000 besøkende, forklarer Solveig, som er daglig leder.

– Å etablere og drive firma er det mest nyttige vi har lært av alle fag i skolen, konkluderer Julia. De hadde aldri hørt om aksjeselskap og omsetningskrav. Da de nådde en omsetning på 140 000 kroner, måtte de vurdere å avvikle eller etablere et AS.

– Et eventyr

– Det er blitt et vilt eventyr! Folk vi møter har hørt og lest om oss. Det er veldig gøy, men det er også mye arbeid å drive et firma utenom skolen.

– Vi har produktlager på skolens loft, der vi pakker høyttalerne i treull og pappeske før de sendes, forklarer gründerne, som nå går i 3. klasse.

Nå har de akkurat fylt opp lageret igjen. Om du vil, kan du sikre deg en miljøvennlig, norskprodusert høyttaler i tre.

Etterspørselen i høst antyder at mange fikk en høyttaler fra EcoSound til jul. Og kanskje lillebroren til Solveig har fått en han, også?

– Han er 11 år og det han ønsket seg aller mest i bursdagsgave, var en høyttaler fra Ecosound, smiler storesøster Solveig.

 

De unge gründerne er fra v. Andrea Haugesten, Mari Benedikte Brødsjømoen, Solveig Javenes Flaa, Julie Espenes og Maria Thoresen.

 

Du kan bestille produktet og lese mer her: EcoSound

Skrevet av Stine Solbakken
07/01/2018