– Tjener en god slump på planting

Målet er å plante 5000. Jeg synes jeg sitter igjen med en veldig grei slump med penger. Jeg tror det blir rundt 15 000 kroner, sier Aslak Solli fra Birkeland.

Oppslagsbildet viser fra venstre Jon Martin Christensen (17), Tobias Holberg (17), Simen Fidjane Lindstølen (17), Aslak Solli (17)  og Svein Oskar Waldeland (17) – alle skogbrukselever ved KVS-Bygland.

kveld og helg

Sammen med flere skogbrukselever fra KVS-Bygland har han ansvaret for at 20 000 planter kommer i jorda før 12. juni på Lyngsnes i Bygland.

– Vi bestemmer selv når vi vil plante. Dette er lønnet arbeid, så det blir jobbing etter skolen og i helgene, sier Aslak, som ikke har bestemt seg for om yrkeskarrieren ender i skogbruket eller som fengselsbetjent.

Han tror uansett at han vil jobbe med skogbruk på en eller annen måte, for eksempel med linjerydding og planting.

– Jeg er veldig glad i natur og friluftsliv, sier Aslak.

de fineste dagene

Jon Martin Christensen fra Gjerstad bekrefter at han føler seg litt sterkere og sprekere for hver dag med sesongjobben.

– Du får nesten ikke finere dager enn i skauen. Jeg har alltid hatt stor jaktinteresse, derfor vil jeg gjerne jobbe i naturen. Det er god motivasjon å tjene penger på plantingen.

– Jeg kan anbefale plantejobb, selv om vi gjør det samme hele tida. Du må se målet og være positiv. Jeg synes jeg tjener vanvittig godt på dette, sier Jon Martin, som vil søke lærlingplass og utdanne seg til skogmaskinfører.

En liten brief med AT Skog før plantejobben begynner.
Plantegjengen skal fullføre jobben innen 12. juni.
god arbeidserfaring

KVS-Bygland er den eneste videregående linja med skogbruk i Agder.

– For oss er foredlingen av naturen viktig og den blir enda viktigere i fremtiden. På skolen har vi fokus på jakt, friluftsliv og skogbruk, sier lærer Hans Olav Gurebo, som fremhever at skolen er liten og elevene dermed får ekstra god oppfølging.

Skogkulturansvarlig i Agder for AT Skog, Gunnar Evja, møtte skogbrukselevene og fortalte om arbeidsmuligheter i skogbruket.

– Det er veldig bra med samarbeid mellom skogbruksutdanninga og AT Skog. Plantegjengen er ivrig og sesongjobben gir god arbeidserfaring, sier Gunnar Evja, som også har elever fra KVS-Lyngdal ute på planteoppdrag i vår.

Skrevet av Stine Solbakken
11/05/2021