Bildekavalkade fra Arendalsuka

Når ikke Terje Lunde (til v) og Jan Kevin Brunvoll er på jobb som politiets næringslivskontakter, er vedkløyving høyt på fritidslista.

– Jeg hogger ved til meg sjøl og svigermor, sier Terje, som var gatas gladeste gutt da han fikk en T-skjorte av AT Skog.

– Hel ved. Det er helt perfekt, konkluderer Jan Kevin.

1258 arrangement

Arrangørene bak Arendalsuka antar at minst 30 000 mennesker besøkte sentrum daglig sist uke.

I sentrum hadde AT Skog stand i politisk gate, der et yrende folkeliv preget gatebildet hele uka. Sammen med landets skognæring profilerte vi oss under Tenk Tre, inviterte til flere seminar og skogquiz.

Av 1258 gratis arrangement valgte Innlandet fylkeskommune frokostdebatten, som AT Skog og Treforedlingsindustriens bransjeforening inviterte til tirsdag.

– Norges fremste miljø

– Trenæringen er den største aktøren i Innlandet innen bioøkonomi. Å bruke mer tre er lavthengende frukt. Vi vil etablere Norges fremste bioøkonomiske miljø, forklarer leder av styringsgruppa for BioValley, Kjersti Bjørnstad, og politisk rådgiver i fylkeskommunen, Kate Franklin Langsethagen.

Les artikkel i Norsk Skogbruk fra politisk frokostmøte tirsdag: – Riktig retning, for lavt tempo

– Tre er veldig kult

Onsdag trakk “Tenk Tre – de gode trehistoriene” fullt hus i Arendal kino.

– Tre er veldig kult og kan brukes til mange utypiske ting, oppsummerer Bjørnar Djupvik Hagen fra Vennesla, som studerer energi- og miljøfysikk på NMBU. Sammen med kjæresten Louise Heide Åkerman fra Kristiansand likte han godt å høre alle bruksområdene til tre.

– Alt hva Borregaard kan lage av tømmer, synes jeg var mest interessant, sier Bjørnar.

Les artikkel fra skog.no om seminaret: Fremmet trebruk i Arendal

Vanilje fra norsk gran

Utenfor AT Skogs telt i sentrum fikk små og store smake sjokolade med vaniljesmak av norsk gran. På Tenk Tre seminaret tidligere fortalte kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal fra Borregaard om de 700 produktene selskapet produserer av tømmer.

– Jeg jobber i verdens mest avanserte bioraffineri. Overalt i hverdagen brukes produkter fra Borregaard, sier Tone om den innovative bedriften i Sarpsborg. Borregaard er etablert i 16 land.

Denne filmen viser alt tømmer kan brukes til: Alt som kan lages av olje, kan lages av tre

Sjokoladen falt i smak og budskapet om alt tømmer kan brukes til, imponerte publikum. Skogselskapet kokte skaukaffe og produserte samtidig strøm fra vedfyringen.

Bygg i tre

Debatten gikk om neste generasjons trebyggeri onsdag.

Artikkel fra arrangementet ser du her: – Fulgte tømrerdrømmen

På tampen av uka inviterte vi publikum til seminaret “Tenk Tre – fra flis til is”. Over 40 personer fikk smake iskrem smakstilsatt av vanilje fra norsk gran. Nordigard Bjørge gjestegård i Seljord har laget isen av melk fra telemarksku og tilsatt tømmerbasert vanilje.

I iskrem og mange andre flytende produkter, benyttes også cellulose for å gi isen en god konsistens.

Doktorgradsstipendiat Martine Andrea Olsen fra Foods of Norway fortalte om forskningen på melkekvalitet fra kyr som spiser dyrefôr fra gran. Etter seminaret fikk alle en smaksprøve toppet med granskuddsirup.

Populær is

– Jeg er positiv til løsninger som reduserer import av soya fra Brasil. Jeg kom til dette seminaret fordi jeg er interessert i tematikken, sa Esben Marcussen fra Greenpeace. Isen likte han svært godt.

Skrevet av Stine Solbakken
20/08/2019