Bursdagsbarn delte kake med øks

– Gratulerer med dagen, hvordan er det å fylle 70?

– Det føles litt forskjellig fra 50 og 60. Jeg vet ikke hvorfor, men det er kanskje fordi det nærmer seg en slutt.

– Skal du slutte å kjøre hogstmaskin?

– Nei, jeg har ingen plan om å slutte. Jeg trives godt med det jeg driver med, forsikrer Erling Skarvang, som ble født 19. november 1948. På fødselsdagen i dag, er han på jobb i maskinen.

Da skogsmaskinføreren ble overrasket med marsipankake på jobb langt inn i skogen, måtte øksa duge som kakespade.

I skogen siden 1967

For tiden hogger han tømmer ganske nær hjemmet sitt i Kjølebrønd i Kragerø sammen med sin faste arbeidspartner Viggo Opsahl. Erling feller tømmer, mens Viggo frakter stokkene ut av skogen.

– Jeg startet med skogsarbeid i 1967. Siden 1977 har jeg jobbet for AT Skog, sier Erling. Jubileet skal feires med kone og barn – litt på selve dagen og større til helgen.

– Jeg jobber fullt fortsatt og lange dager. Det siste året har jeg hatt med lærling. Jeg synes det er moro å lære bort. Det er veldig viktig med rekrutteringen. Det er tre i Telemark som har tatt fagbrev i skogsmaskin i år. Det er veldig bra.

120 skogsmaskinførere

Viggo og Erling har jobbet sammen i 17 år. AT Skog har driftavtaler med 40 arbeidslag i Agderfylkene og Telemark. Hvert lag består av en som kjører hogstmaskinen og en som kjører tømmer ut av skogen med lassbærer. Totalt er rundt 120 skogsmaskinførere i sving daglig. Årlig hogger de til sammen over 900 000 kubikk tømmer for AT Skog.

Siden 1981 har Erling vært sin egen sjef i hogstmaskinen, men i fjor begynte han å jobbe for Mustvedt AS. Der jobber han også sammen med Odd Einar Moen.

Ifølge Viggo er det Erlings jubileum som feires hvert tiår– noe Viggo selv legger opp til.

– Men om tre måneder er du 60, sier Erling. Da kan litt av hvert skje av overraskelser.

Etter 40 år med skogsarbeid på oppdrag for AT Skog, er han den eldste skogsmaskinføreren i Telemark i full jobb.

Han omtales som en av de beste på digitale løsninger. Han har stor interesse for ny teknologi. På nistepakka derimot, er det gammel vane som gjelder.

– De siste 20 årene har jeg spist det samme hver dag. Fire brødskiver. Tre av dem med rå løk og Norvegia ost og ei med geitost.

– Husker du en bursdagsgave du fikk som barn?

– Nei, det klarer jeg ikke å huske. Vi var 6 søsken og det var mange bursdager. Jeg husker at vi fikk kake, men det var ikke så mye oppmerksomhet rundt bursdager som unger får i dag. Jeg tipper det kunne være en strikket genser i gave.

– Hva er favorittkaken?

– Hjemmelaget bløtkake med jordbær, forklarer 70-åringen.

– Hva ønsker du deg i dag?

– Ingenting. Jeg har snille unger og en kone med mye omsorg.

Kollegaene Odd Einar og Viggo beskriver Erling som en lettvinn fyr å jobbe sammen med.

– Lurer vi på noe, så ringer vi Erling. Han har svar.

– De to er også lettvinne å jobbe sammen med, svarer Erling.

– Vi har samme innstilling til hvordan jobben skal gjøres og en felles forståelse for hvordan vi vil at hogsten skal se ut.

Skrevet av Stine Solbakken
19/11/2018