Erling feller 80 000 trær i året

– Å jobbe med skog, er det morsomste jeg vet. Jeg har aldri vært lei, sier Erling Skarvang (67). Han begynte med motorsag og vinsj i 1967. I dag er han en av 40 skogentreprenører, som hogger for AT Skog. Etter snart 50 år som skogsarbeider, har han opplevd en rivende utvikling til papirløs maskinhogst.

– Før måtte jeg ha med en bunke papirer. Jeg har eget modem i hogstmaskinen, som sørger for nett. De digitale løsningene gir lett tilgang til opplysningene jeg trenger for å hogge, forklarer Erling, som driver Skarvang skogsdrift med base i Sannidal i Kragerø. Han hogger drøyt 80 000 trær i året.

Løfter 320 000 tømmerstokker

– Egentlig ville jeg studere til sivilingeniør i Trondheim. Samtidig likte jeg det praktiske skogsarbeidet. Da det kom større maskiner, ble jeg spurt om å kjøre. Så da ble jeg maskinfører. Når det regner i flere uker i strekk, kan jeg kjenne at motivasjonen daler litt. Ellers er denne jobben veldig trivelig, sier Erling, som jobber fast sammen med Viggo Opsahl (57) fra Drangedal.

Fra styrhuset i lassbæreren hører Viggo på P1 og løfter stokker med fingrene. Etter endt arbeidsøkt, rapporterer han med et tastetrykk.

– Jeg tok fagbrev som bilmekaniker, men begynte å jobbe der det var størst behov for meg. Da ble det skauen. Jeg begynte med skogsarbeid i 1978, sier Viggo.

 

- Vi jobber mye og blir ikke rike, men vi trives veldig godt.
– Vi jobber mye og blir ikke rike, men vi trives.
Viggo på vei ut av skogen med lassbæreren.
Viggo frakter tømmerlass ut av skogen.
Erling hogger i enden av sletta. Viggo frakter til nærmeste vei.
Skogsentreprenør Viggo Opsahl i lassbæreren.
Viggo tømmer lasset samtidig som han sorterer stokkene.
Lasset tømmes og stokkene sorteres.
Pause på nærmeste tømmerstokk for Erling og Viggo.
Pause på nærmeste tømmerstokk.

 

De to skogsentreprenørene hogger og frakter ut rundt 20 000 kubikk i året, som i oppkappet utgave tilsvarer cirka 320 000 tømmerstokker.

– Det hender pausene våre blir litt lange, innrømmer Erling og Viggo over nistemat og termos. Av og til må noen tema diskuteres ferdig før en ny arbeidsøkt kan begynne.

– Vi kan også sitte her å spise uten å si noe.

Skrevet av Stine Solbakken
10/03/2016