– Første date var i en traktor

Ser du to tømmerbiler kjøre etter hverandre, er det sannsynligvis Kjetil og Line. – Når begge kjører tømmerbil, kan vi være sammen hele tiden.

Denne kjærlighetshistorien begynner med at Kjetil Østebøvik og Line Håkonsen møttes sommeren for elleve år siden.  

– Lei av å være alene hjemme

– Jeg inviterte henne på første date i en John Deere traktor. Da vi ble kjent, viste det seg at vi begge hadde meldt oss på samme kurs for å ta lappen på lastebil, forklarer Kjetil (33).

Han, som egentlig er utdannet matros, begynte å kjøre tømmerbil i Rogaland. Line, som var utdannet anleggsmaskinfører, fortsatte å jobbe i anleggsbransjen med tippbil, men ble ofte med Kjetil i tømmerbilen på kveldene. I mars i år bestemte hun seg.

– Jeg var lei av å være så mye alene hjemme.

Kjetil og Line bor ofte i tømmerbilen en uke i strekk. På fritiden blir det gitarøving og strikking.

– Enorm frihet

– Jeg er rastløs og har alltid søkt etter større utfordringer. Allerede til konfirmasjonen begynte jeg å spare til lappen på lastebil, sier Line (33).

Hver gang de to får et nytt oppdrag fra AT Skog med å transportere tømmer fra vest til sør, pakker de hver sin lille bag hjemme i Haugesund, klatrer opp i tømmerbilene og ruller av sted. Noen ganger kjører de sammen i en tømmerbil. Med to sjåfører kan de opprettholde hviletiden, men får utført oppdraget raskere uten avbrekk.

De kjører på jobb i hver sin tømmerbil, men om kvelden bor de i Lines.

– Vi er nesten aldri hjemme i huset vårt. Det er lange arbeidsdager, men likevel en enorm frihet. Vi føler at vi er på en evig campingtur. Jeg elsker å dra gardinene i førerhuset til side om morgenen og se ut på morgendisen, sier Line.

– Går ikke glipp av noe

– Vi kan gjerne feire julaften i bilen. Det spiller ingen rolle hvor vi er. Selv om vi er mye vekk hjemmefra, går vi ikke glipp av noe. Alle er jo opptatt med sitt likevel.

– Vi flytter på oss hele tiden og ser så mye fantastisk natur. Når jeg sitter bak rattet, har jeg en egen ro, forklarer Line.

De er ansatt i Sirevåg skogsdrift og ved AS. Line kjører den nyeste tømmerbilen. Det er i den de varmer middag i vannkokeren, sover i hver sin køyeseng og ser på ipad om kveldene.

– Nå har vi sett flere sesonger av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», ler Line.

Hjelper hverandre

Plassen er ikke stor bak setene i førerhuset, men de krøller seg sammen og drømmer seg til et bosted der det er ro. Så lenge de har hverandre, kan de godt være på et øde sted.

– Fordelen med samme jobb, er at vi kan hjelpe hverandre hvis en av oss har en dårlig dag. Vi vet hvordan den andre har det på arbeid og fritid. Line er den som forstår best mine interesser, som er tømmerbilen og bandet, sier Kjetil.

Han er frontfigur i The Kvednabekkjers. Gitaren er derfor alltid med i tømmerbilen.

Se musikkvideo: YouTube

En arbeidsøkt i Kjetil og Lines liv kan eksempelvis starte hjemme tirsdag morgen i Haugesund, slik det gjorde en uke i september. De tok med tømmerlass fra Stavanger og leverte i Egersund. Så lastet de opp bilene på en skogsdrift i Sirdal og kjørte videre til tømmerkaia i Mandal. Da var klokka blitt 17.30 og dagens middag ble pølse og potetmos fra Fjordland. De neste tre dagene kjørte de tømmeret fra hogsten i Sirdal til Mandal. De rakk to tømmerlass hver daglig.

Inspirasjon til nye låter

– På fritiden er jeg sleggemekaniker, som jeg kaller det. Det er alltid noe på bilene som trenger vedlikehold. Kanskje jeg har kjøpt noen nye lys som skal monteres på bilen. Jeg liker å pynte hennes, men må holde meg innenfor regelverket, sier Kjetil.

– Jeg har alltid med gitaren. Bandet slipper snart en ny låt. Den handler om vår første date i traktoren. Budskapet er at du kan finne kjærligheten i en John Deere.

Gitar og strikketøy

– Når vi skal gå til ro for kvelden, finner vi en lomme langs veien der vi parkerer ved siden av hverandre. Da setter vi min bil ytterst for å skjerme mot trafikkstøy, forklarer Kjetil.

Om mulig – og hvis det passer med transportplanene – kan de parkere i skogen ved siden av tømmeret de skal frakte dagen etter.  

Mens Kjetil mekker eller spiller, tar Line frem strikketøyet. De er ofte en uke eller mer på veien før de kommer hjem til Haugesund. I arbeidet påvirker de hverandre til det bedre.

Produserer godt uten stress

– Line er bedre til å kjøre kran enn meg. Det irriterer meg litt. Hun er så rolig, mens jeg skal være kjapp. Jeg er blitt bedre og har skjønt at jeg ikke vinner noe på å stresse, sier Kjetil.

– En gang lå Kjetil foran meg og stressa på. Han kom fram bare åtte minutter før meg, sier Line.

– Jeg har sett det etter hvert, at jeg produserer like godt om jeg beholder roen. Om ting tar åtte minutter eller en time lenger, så er det ikke verdt å stresse.

Tømmerbilsjåførkjæresteparet fra Haugesund.
Skrevet av Stine Solbakken
03/10/2022