– Helt fantastisk å se på hogsten

Da hogstmaskinene tok fatt på skogen ved Margit Johansens hus, fikk hun oppleve den moderne tømmerhoggerens hverdag i flere uker. Det gjorde så inntrykk på henne at hun skrev et leserinnlegg.

– Jeg har vokst opp med en far, som jobbet i skogen med øks og svans. På 1950-tallet fikk han en Jobu motorsag, som var datidens moderne framskritt i skogen. Den var tung som bly, husker Margit.

Rett utenfor huset

Hver dag i rundt 5 uker har hun sett hvordan skogsmaskinfører Nils Halvor Hagen har startet opp hogstmaskinen grytidlig på morgenen. Hogstoppdraget var på rundt 6000 kubikk tømmer rett ved bebyggelsen i Treungen i Nissedal.

– Det er så fantastisk å se på. Det er eit yrke som få har noko stor kunnskap om, men det er ein presisjon, smidighet og fagkompetanse, som det stend stor respekt av. Eg håpar at alle som ser snauflater i skogen vil stoppe opp litt å tenkje på desse flotte, flinke skogsarbeidarane vi har og det yrket dei så fantastisk utøver, skriver Margit Johansen blant annet i leserinnlegget i Vest-Telemark Blad (les hele innlegget nederst i saken).

Imponert

– I løpet av dagen har jeg stått i stuevinduet og kikka opp på guttene, forklarer Margit. Når hogstmaskinen og lassbæreren stopper for kvelden etter en lang dag, kommer tømmerbilen og henter i kveldinga. Margit har blitt imponert over fagfolka fra morgen til kveld. En dag gikk hun ut for å snakke med Nils Halvor da hogstlaget hadde lunsjpause rundt bålet. Bålfyringa vekker gode minner.

– Jeg synes det var så koselig å besøke pappa i skogen da han jobbet oppi liene. Da jeg kom fram, var bålet alltid tent. Jeg var en skikkelig pappajente. Jeg fikk drikke bålkaffe som var så tjukk som bare det. Det var fantastisk, minnes hun.

Leserinnlegget som varmer

Skogbruksleder Olav Inge Nordbø i AT Skog administrerer driften rett ved Margits hus.

– Det du skrev var så fint at jeg fikk tåre i øyekroken, innrømmer han. Entreprenør Tollef Grønvold, som har Nils Halvor ansatt i firmaet, ble varm om hjertet da han skjønte at leserinnlegget viste så stor og positiv forståelse for moderne skogsdrift.

– Det er jo dessverre oftest sånn at når det skrives leserinnlegg om hogst, så er det fordi noen er misfornøyd. Jeg bestemte meg for å gi Margit en blomst, sier Tollef.

Skal bli med i maskinen

Det endte med at hele gjengen, som jobber med denne drifta, inviterte Margit ut på bålkaffe, pølser og wienerbrød midt i hogstflata. Vind og snøvær la ingen demper på stemningen.

– Du skal få bli med å kjøre i hogstmaskinen en dag, lover Nils Halvor.

– Da kommer jeg klokka 5 om morgenen og henter deg, spøker han. Det gleder Margit seg vilt til.

– Jeg visste bare om den gamle måten tømmeret ble hentet ut av skogen på. Når jeg ser den moderne driften, ville jeg få fram hvor godt de jobber. Det er mange som ikke tenker på den yrkesgruppa, avslutter Margit Johansen.

Leserinnlegget i VTB 21. april 2017:

VTB 21. april 2017

Skrevet av Stine Solbakken
02/05/2017