Her triller babyer og tømmer

Ingen baby var sur da mødrene gikk på tur.

Frida fikk ny bleie blant barnåler. Trygve spiste brødbiter mens bekken sildret fredfylt i bakgrunnen. Gustav strakk seg fornøyd etter en liten lur i frisk skogluft.

Blir kjent i nærmiljøet

Denne formiddagen dufter hogstfeltet langs veien av nyhogd furu. Bortover skogsbilveien triller fire barnevogner. De møter ikke mange, men et par venninner er også ute og går denne tirsdagen. En hund passerer med matmor.

Trygve (8,5 mnd) henger ut av vogna og følger den firbeinte med et langt og utforskende blikk.

– Å gå tur med andre gjør at jeg blir kjent i nye områder, sier Mari, mammaen til Trygve.

50 000 km skogsbilvei

Hans William (4 mnd) mister smokken ned i skogbunnen. Moren hans, Stine Pernille, fjerner rusk, men gutten bryr seg ikke. Det er så mye å følge med på. Her er både klukkende vann, flyvende insekter og trær som vugger i sval vind.

Det er heldigvis mye vei å gå og trille på i skog og utmark for den som vil på tur. I Norge er det rundt 50 000 kilometer med skogsbilvei. Veiene er bygd av skogeierne for å frakte ut tømmer.

En av de positive ringvirkningene med veibyggingen, er en lettere tilgjengelig natur for folk flest. Selv de som ikke kan gå selv, kan komme fram til opplevelser, som ellers ville vært umulig uten en vei.

– Det er helt fantastisk å gå rett ut i skauen, konkluderer Helene. I vogna sover Gustav (3 mnd). Hun liker å trille turer med andre.

– Da kommer jeg meg ut og det er en kjempefin anledning til å oppdage nye tursteder.

Ønsker flere trillegrupper

– Jeg er fra Alpene i Østerrike. Jeg har ikke så stort nettverk siden jeg flyttet til Skien for to år siden. Jeg blir med i trillegruppa fordi jeg treffer andre og jeg liker å gå tur i skogen, sier Karin idet vi passerer en låst bom.

– Jeg synes det er deilig at veien er stengt for biler. I Østerrike er alle private veier stengt med bom. Da blir det stille og rolig for oss som går på tur.

Les hvordan Hans Per tilrettelegger for tur: Skogeierens varme velkomst

Den norske turistforening (DNT) Telemark ønsker flere trillegrupper.

Finn trilleturer på Facebook

– Vi har en trillegruppe i Skien og en i Kviteseid. Vi ønsker oss flere slike grupper, sier kommunikasjonsrådgiver Katrine Tellsgård i DNT Telemark.

Gruppene har en frivillig koordinator, som tar initiativ til turer. Katrine stiller seg til disposisjon for turtips og markedsføring av gruppa.

Ønsker du å bli med i denne trillegruppa, kan du sjekke turer her: Trilleturer i DNT Telemark

Nye bekjentskap

– Av naturlige årsaker er utskiftningen av mødre ganske stor. Permisjonen tar jo slutt og da har de fleste ikke tid til å trille på en tirsdag formiddag, forklarer Helene.

Å ikke se den samme gjengen igjen hver gang det er trilletur, synes ikke de trillende er noe problem.

Ønsker du å ta initiativ til en trillegruppe, finner du ditt lokale turlag her: DNT der du bor

Da Karin kom til parkeringsplassen denne dagen, fant hun ingen andre. En kjapp sjekk og spørsmål sendt til trillegruppa på Facebook, gjør at hun raskt ser trillegjengen rett bak skogholtet.

Med småbarn i vogna og et godt trilletempo innover skogsbilveien, er det nok å prate om for fire mødre, som har møtt hverandre for første gang.

Skrevet av Stine Solbakken
17/06/2018