– Viktig med korrekt planting i tørka

– Det kommer mange spørsmål og henvendelser fra bekymra skogeiere om planter og planting i denne usedvanlige varme og tørre våren, sier AT Skogs koordinator for skogkultur, Pål Hekkli.

Planten på bildet har stått ute på en solrik plass i Bamble i hele mai, uten en eneste dråpe regn. Kjølelagrene til AT Skog, der plantene lagres, står på til St. Hans. Nå som forholdene ser ut til å bli mer normale med lavere temperatur og noe nedbør, oppfordrer vi til å få plantene i jorda.

Vann jordklumpen godt

– AT Skog har gjennomført planting hver dag som vanlig, men har hatt fokus på korrekt utførelse av jobben, presiserer han.

– I tillegg til korrekt utførelse, er plantene tilført vann til pluggen før den blir satt i jorda. Konklusjonen er at plantene klarer seg bra. Det skal ekstremt mye til for at det er tørke som fører til avgang i feltene, avslutter han.

Her får du gode råd om riktig planting: De beste plantetipsene

Husk dette når du planter selv:

  • Ikke legg planten i direkte sollys eller vindutsatt mens den ligger og venter på å komme i jorda. Det gjelder også ute i skogen. Da kan den tørke fort opp.
  • Pass på at plantepluggen/jordklumpen er våt hele tiden. Den skal være så våt at det renner vann om du klemmer på den.
  • Valg av planteplass er veldig viktig for å gi planten ryggdekning, støtte og beskyttelse i de første vekstårene. Plant alltid en plante inntil stubber og sett den så nær som mulig. Plant også nær steiner og avkapp, som ligger igjen etter hogsten. Ytterkanter av kvisthaugen gir også god beskyttelse til en ny plante.
  • Plassering av planten er viktigere enn avstanden. Normal avstand er 2 til 2,5 meter, men du må se an terrenget.
  • Hele plantepluggen må dekkes med jord. Sørg for dypt nok hull. Røttene går nedover i jordklompen for så å snu og vokse oppover igjen. Derfor må jorda dekke minst 3 til 5 cm over pluggen når den er plantet.
  • Ikke pakk jorda hardt sammen rundt planten, men bare dekke over. Da får røttene lettere kontakt med jorda rundt.
  • For å teste om planten sitter riktig og godt, tar du bøyetesten. Press toppen til bakken og når den spretter opp igjen, skal den fortsatt stå loddrett.
  • Bruk langermet genser/jakke og hansker nå du planter siden plantene er behandlet mot snutebiller.
Skrevet av Stine Solbakken
12/06/2018