Hvordan kan flis bli til is?

Hvordan kan flis bli til is?

Tre kan bli til mye mer enn du tror. For eksempel iskrem med vaniljesmak fra norsk gran. Hanne og Gunhild (4) i Seljord bor midt i isdrømmen.

Hanne Årlid bor på Nordigard Bjørge gjestegård med mann og tre barn. Rett over tunet bor svigerforeldrene Leiv og Solrun Bjørge. De har produsert is av melk fra egne telemarkskyr siden 2006.

– Hele sommeren kan sommerturister klappe dyr, gå tur i gamle beiteområder og spise is, sier Hanne.

Entusiastisk bonde

– Skogbruk har alltid vært veldig viktig for gårdsdriften, forklarer Leiv, som entusiastisk har sagt ja til å produsere en spesialutgave med is. Denne skal smakes til med vanilje fra gran.

Oppdraget bidrar til smaksprøver på seminaret «Tenk Tre – fra flis til is» under Arendalsuka. Det blir også smaksprøver på Skogtunet under Dyrsku’n i Seljord.

Fra tømmer til vanilje

Vaniljesmaken blir til hos Borregaard i Sarpsborg. Der blir tømmer til miljøvennlige biokjemikalier. Disse kan erstatte oljebaserte produkter.

Den naturlige vaniljestangen dekker kun mellom 1 og 2 prosent av verdensmarkedets behov for vanilje.

Som eneste produsent i verden, produserer Borregaard vanillin fra tømmer – et svært bærekraftig alternativ til den oljebaserte vaniljearomaen.

Les mer og se filmen: Alt som kan lages av olje, kan lages av tre

Borregaard er like entusiastisk som Leiv og Solrun – og sender tømmerbasert vanillin til isprodusenten i Seljord.

Iskremen smaker kjempegodt. Melken er kortreist – rett fra fjøset. Fôret som norske kuer spiser, kan i framtiden også komme fra grantømmer.

Fra tømmer til dyrefôr 

– Prosessen «fra flis til is» starter med biproduktene fra skogindustrien, som blir kuttet opp til flis. Trefibrene i tømmerflis blir spaltet til lignin og cellulose.

– Deretter følger en avansert prosess til en ferdig proteinrik fôringrediens, som er testet med godt resultat på gris og laks. Nå forsker senteret på om fôringrediensen også kan erstatte soya i fôr til melkekyr, sier doktorgradsstipendiat Martine Andrea Olsen.

Hun forsker på melkekvalitet ved Foods of Norway på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Under Arendalsuka og Dyrsku’n i Seljord vil hun fortelle mer om forskningen.

Å bruke kortreist fôr fra grantømmer, er miljøvennlig og bærekraftig. Av 12 000 liter melk fra forsøket, er det produsert ost, iskrem og smør. Produktene blir nå grundig testet, blant annet på smak.

Les kronikk om Foods of Norways forskning i Aftenposten: Norsk gran kan bli til iskrem og ost

Se mer om skogbransjens arrangement: Tenk Tre på Arendalsuka

Is med granskuddsirup

Barna på Nordigard Bjørge får nesten spise så mye is de vil. Sier mamma Hanne Årlid nei, bekrefter datteren Ingebjørg og vennene Eivind og Eline, at løsningen er å spørre besteforeldrene Solrun og Leiv.

– De sier ja, forklarer Ingebjørg fornøyd.

Telemarksisen fra Bjørge selges fra gården, på utvalgte campingplasser, restauranter og hotell.

– Vi har kuer, kalver, sauer, lam, geiter, lama, kalkun, ender, høner, påfugl, griser, kaniner og hest, oppsummerer Hanne om opplevelsene på gården.

Tre generasjoner på Bjørge driver kafè, gjestegård og besøksgård.

– Det er i dag flest nordmenn som besøker gården, men vi skal få ut mer info på engelsk. Målet vårt er å skape opplevelser og læring om landbruk.

Hjemmesiden til gården: Nordigard Bjørge gjestegård