Jahn maler huset ditt på 60 minutter

Glem leie av stillas, opp og ned i stige og bekymring for om været holder til å male utendørs. Jahn Skjeggerød har kvalitetskledning ferdig malt med tre strøk på 60 minutter.

– Jeg har pusset opp nok i mitt liv. Da vi skulle flytte inn i nytt hus i 2020, kjøpte jeg ferdig malt kledning fra Hasås, sier Jahn, som har jobbet i trelastbedriften Hasås siden 2004.

Dermed sparte han hundrevis av timer med arbeid i den beste årstiden.

– Det går med rundt 1600 meter med kledning til et standard hus. I løpet av to skift på Hasås, maler vi kledning til ni eneboliger.

På skiftet jobber Jahn samme med skiftleder Martin Skinnari og logistikkansvarlig maling, Herman Nomat.

Sparer tid og penger

– Da Hasås startet opp med ferdig grunnet kledning, var det laber interesse fra varehusene. Det var lite kjent i markedet, men fra sommeren 2005 løsnet det og har økt jevnt siden. Fortsatt er det for lite kjent at du kan bestille kledning ferdig grunnet og malt.

– Vi er nok litt trauste i Norge og tenker for lite på enkle løsninger. Vi skal gjøre det selv, men kostnaden med å rigge seg til og gjøre selv, eller leie folk til å male, er stor. Da er ferdig malt et veldig godt valg, også økonomisk, forklarer Jahn, som er teamleder for malingsproduksjonen hos Hasås.

Logistikkansvarlig maling, Herman Nomat (til v), skiftleder Martin Skinnari og teamleder Jahn Skjeggerød.

Bestill to malingstrøk

– Vi leverer med grunning pluss ett eller to malingstrøk. Det er ingen god grunn til å bare bestille ett strøk. Det tar oss 20 minutter å male ett strøk til et hus. Vi anbefaler to malingstrøk, for står huset ditt ferdig med ett strøk må du likevel ta jobben med å male.

– Det innebærer leie av stillas, innkjøp av maling og maleutstyr, tidsbruk når været er på sitt beste og du kanskje har lyst til å gjøre andre ting. Kjøper du full pakke med grunning og to strøk med Drygolin Nordic Extreme fra Jotun, får du også 10 års garanti.

– Garantien forutsetter at en tømrer eller byggmester monterer, forklarer Jahn.

Mest gråmalte hus

I malingsanlegget hos Hasås har malingsdysene og sprøyteboksen blitt renset og klargjort for ny farge i normalt tempo det siste året, tross den lave byggeaktiviteten. Når husbyggingen tar seg opp igjen, skal det ikke stå på leveringstid og rask respons.

Martin pakker opp kledning med riktig temperatur.
Kledningen sjekkes og legges fram for påføring av maling.

– Den mest populære fargen nå er mørk grått og ellers ulike gråtoner. Jeg kan følge trendene i fargevalget. For noen år siden var det staverngul og rørosrød som var mest brukt. Hvitt er jevnt over et valg som går igjen. Selv har jeg en farge på huset som heter aske. Til hytter leverer vi mye transparent kledning. Da behandler vi med visir og ett strøk Trebitt, slik at treverket skinner gjennom kledningen.

Kledningskontroll

– Hasås er medlem av Kledningskontrollen, som er et kvalitetsstempel. Før vi maler kledning, blir den tatt inn i malingshallen over natten for å bli romtempert. Kledningen skal ha minimum 10 grader når den skal males.

– Vi noterer alt i prosessen, som temperatur, fuktighet og vekt. Hvilken type maling som skal brukes, må tilpasses vekt på kledningsbordet slik at vi får riktig påleggsmengde med maling.

– Inne i hallen slipper vi å tenke på om været er godt nok til å male huset. Det er enda en fordel med å bestille ferdigmalt. Du risikerer ikke fuktproblemer og maling som flasser av etter malingsjobb i variabelt vær. Etter at kledningen kommer ut av sprøyteboksen med ett strøk, går ferden videre til tørking. Etter fire – fem minutter kommer kledningen ut i andre enden tørr og klar for et nytt strøk.

Martin sjekker at kledningen ser bra ut etter tørk. Straks skal den gjennom anlegget for strøk nummer to.

Store og små serier

Jahn Skjeggerød og malingsteamet hans kan ta imot bestillinger på både store og små serier. I tillegg til det nye malingsanlegget fra 2022, fortsetter Hasås å bruke det gamle, som tar unna mindre spesialbestillinger. Kledningen tas ut fra den beste kvaliteten fra treet og kalles kjernekledning.

Les mer om kjernekledning og kledningsprofiler: hasas.no

Jahns tips når du skal bygge hus eller skifte kledning

  • Velg ferdig malt kledning av høy kvalitet fra Hasås
  • Du får 10 års garanti på kledning som er grunnet og gitt to strøk med Drygolin Nordic Extreme fra Jotun (forutsatt at en tømrer/byggmester monterer kledningen)
  • Du sparer utrolig mye tid med ferdigmalt, og ikke minst penger
  • Du får påført riktig mengde maling og et jevnt og fint resultat
  • Du trenger ikke tenke på leie av stillas og innkjøp av maling og maleutstyr
  • Du trenger ikke bekymre deg for om det er og blir godt nok malevær 
  • Du slipper krympestreker i kledningen (lyse striper mellom bordene fordi kledningen tørker) siden alle bord er malt før montering
  • Nyhøvlet kledning er fri for soppsporer og skitt når den blir malt straks hos Hasås, i motsetning til umalt kledning på husveggen
Skrevet av Stine Solbakken
24/04/2024