– Jeg blir alltid blid i skauen

Skogsmaskinfører Svein Røinås innrømmer at han er smågrinete om morgenen.

– Jeg begynner å jobbe i 7-tida. Utover dagen går det bedre, forsikrer han. Egentlig er han en veldig blid og bekymringsløs fyr. Det er nemlig kona som eier hogstmaskinen.

– Jeg bare jobber for henne, jeg. Mulig hun synes jeg gikk og slang for mye hjemme, flirer 52-åringen i en pause fra den nye hogstmaskinen til 4 millioner kroner.

Trivelig arbeid

Han begynte i skogen med motorsag og skogstraktor da han var 15. Så har han i flere perioder jobbet i hogstmaskin siden 1989. Han utfører oppdrag for AT Skog sammen med Alexander Kalseth, som kjører tømmeret ut av skogen med en nyinnkjøpt lassbærer til 3 millioner.

– Jeg har brukt altfor mye penger på maskiner, synes 26-åringen, men han kan ikke tenke seg et mer trivelig arbeid.

– Jeg liker å være på skauen hele dagen. Jeg er utdannet anleggsarbeider, men har alltid ønsket meg jobb i denne bransjen. Jeg har kjent Svein hele livet. Kjerringa til Svein er min tante, forklarer Alexander.

–  Opp gjennom årene har jeg spurt og spurt om jeg ikke kunne begynne å jobbe i skauen med ham snart. Mens jeg ventet på muligheten, jobbet jeg som anleggsarbeider. Da jeg endelig fikk jobbe i skauen, drev jeg med skogsbilveier og markberedning.

Skravler mye

Som hogstlag har de stor glede av hverandre, også sosialt. Begge bor i Vennesla.

– Vi sitter alene og jobber dag ut og dag inn, så vi er fæle til å prate og spise lunsj sammen, forklarer Svein. Spesielt på ettermiddagen ringer de hverandre ofte og må prate om alt mulig.

Skal hogge rundt 30 000 kubikk

De startet opp sammen i oktober i fjor og regner med å hogge 30 000 kubikk i året. Dette tilsvarer rundt 90 000 trær. Det hender Svein mimrer litt om tidene før, da det gikk an å leve av skogsarbeid med motorsag. Samtidig er han optimist. Eller kona hans er det, i hvert fall. Det er ikke umulig at hun investerer i en skogsmaskin til.

Skrevet av Stine Solbakken
14/05/2017