– Kjæresten måtte like skog

Helene visste at hun måtte finne seg en kjæreste som liker å jobbe i skogen. Så fant hun Fredrik. Nå har paret på 27 år overtatt gård og skog i Skien.

– Jeg synes den eldre generasjonen sitter på gård og skogeiendommer for lenge. Faren min var 70 da jeg overtok og da var det for seint til at vi kunne etablere oss på gården.

– De yngre må få slippe til. Hvis Helene og Fredrik etablerer seg et annet sted først, er sjansen for at de vil overta mye verre. Da har de hus, skole og jobb et annet sted, sier Magne Haukenes Nybråten.

Nytt hus

I fjor overtok datteren Helene gård og skog på Haukenes. Skogeiendommen på 830 mål var velstelt og klar for neste generasjon.

– Jeg har alltid drømt om å overta gården. Målet var å finne en mann som kunne hjelpe meg med dette, sier Helene.

Rundt henne ligger tunet med hus, låve, garasje og nesten ferdig lekestue til døtrene, Madelen og Victoria. Familien på 4 flyttet inn i nytt hovedhus i januar.

Kobler av i skogen

Helene møtte Fredrik på ungdomsskolen. Begge ville helst være ute i skogen å jobbe i helgene.

– Fredrik feller trærne og jeg vinsjer og kjører traktor, sier Helene.

– Det er helt fantastisk å jobbe i skogen. Jeg kobler helt av og skulle gjerne jobbet på fulltid der, legger Fredrik til.

Han er gravemaskinfører hos Eckholdt. Helene er arbeidsleder på GREP.

På ettermiddager og helger er de ute så mye de kan. Jobbing på gården har vært en del av fritiden helt fra de ble sammen. Bålpanna står klar utenfor huset. Den fyrer de ofte i.

En langsiktig plan

– Faren min har hele tiden lagt til rette for at vi skulle overta. Vi skulle få overta når vi var klare, forklarer Helene.

–  Jeg har vært med i skogen fra jeg var liten. Vi hadde en stor hogst for tre år siden, som AT Skog gjennomførte for oss. Vi skal ha AT Skog til å hogge for oss hvert 3. til 4. år.

– Selv jobber vi med ved for salg og tar ut trær der maskinene ikke kommer til. Lørdag i skogen med pappa og Fredrik er så trivelig, sier Helene.

Mormor Laila passer jentene og midt på dagen spiser familien en god bondelunsj sammen.

– Slipper ansvaret

– Jeg tror foreldrene mine synes det er deilig at vi har overtatt. De er fortsatt unge begge to, 47 og 48 år. De er med oss og hjelper masse, men slippe ansvaret.

Magne bekrefter at det føles bra. Datteren har overtatt medlemskapet og andelskapitalen i AT Skog. Med overtakelsen følger skogfondkontoen med, som sikrer penger til en fortsatt velstelt skog.

– Å drive gård er mye papirarbeid. De yngre er skarpere på data, men jeg sitter på kunnskapen. Jeg kan lære bort det jeg kan og bidra i skogen.

– Det er trygt at Fredrik og jeg kan jobbe sammen. Skogsarbeid er farlig om du ikke vet hva du gjør.

Optimister med overskudd

– Vi er forelsket i denne plassen, sier Fredrik og Helene. De har mye overskudd og energi.

– Fra januar til mars jobber vi med vedproduksjon. Om sommeren skal vi pleie skogen. Vi håper å finne et kurs i ungskogpleie, sier de to.

Ryddesag, som ble kjøpt inn på Dyrsku’n i Seljord, står klar.

– Om 30 år vil vi se resultatet av ungskogpleie. Det er viktig for oss å holde skogen vedlike. Vi har unger som skal overta.

– Vi er optimistiske til framtiden. Skogen er fornybar. Hvis vi mener alvor med klimaet, må vi bruke mer tømmer, konkluderer det unge paret.

– Får mye igjen

Magne og Laila bor i en kårbolig et steinkast fra gården. Nå har de barnebarn og datter nært – og en svigersønn som også liker gårds- og skogsarbeid. Bedre kan det ikke bli.

– Mange synes vi er gærne som lar de unge overta så tidlig, men vi får mye igjen for dette. Vi får se og oppleve at drifta på gården går videre.

Skrevet av Stine Solbakken
13/12/2018