Fra flis til is på Skogtunet

På åpningsdagen inviterer vi til issmaking klokka 11.00. Kom til Skogtunet og hør hva norsk gran kan brukes til.

På Skogtunet kan du hele helgen prøve hogstsimulator, ta skogpraten med en av AT Skogs ansatte, delta på spikking og nyte ekte bålkaffe.

Vaniljesmak fra tømmer

Isen er for anledningen produsert av Leiv og Solrun Bjørge i Seljord. Familien Bjørge selger is fra gården, der råvaren kommer fra egne telemarkskyr.

Til smaksprøvene har Bjørge tilsatt vanilje produsert av norsk gran. Som eneste produsent i verden, produserer Borregaard i Sarpsborg vanillin fra tømmer – et svært bærekraftig alternativ til den oljebaserte vaniljearomaen.

Den naturlige vaniljestangen dekker kun mellom 1 og 2 prosent av verdensmarkedets behov for vanilje.

Fra tømmer til dyrefôr

– Prosessen «fra flis til is» starter med biproduktene fra skogindustrien, som blir kuttet opp til flis. Trefibrene i tømmerflis blir spaltet til lignin og cellulose.

– Deretter følger en avansert prosess til en ferdig proteinrik fôringrediens, som er testet med godt resultat på gris og laks. Nå forskes det på om fôringrediensen også kan erstatte soya i fôr til melkekyr, sier doktorgradsstipendiat Martine Andrea Olsen.

Hun forsker på melkekvalitet ved Foods of Norway på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Under Dyrsku’n i Seljord vil hun fortelle mer om forskningen.

Denne eksklusive isen serveres med granskuddsirup hos oss fredag.

Les mer om alt tre kan brukes til: Tenk Tre

Skogquiz og partering

Hos AT Skog kan du teste deg selv i skogquiz alle dager og bli med i trekningen av ryggsekk og refleksvekst. Trekningen skjer søndag klokka 17.00.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad er på Dyrsku’n fredag. Kanskje kommer hun også for å  prøve hogstsimulator og smake is?

Søndag viser villmarkskokken Svein Jæger Hansen hvordan du skal partere vilt. Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard er medhjelpere til grillingen.

Se programmet for Dyrsku’n her: Program 2019

Skrevet av Stine Solbakken
11/09/2019