– Oj, skal jeg bare være hjemme nå?

– Det er en lettelse og litt vemodig, sier skogsmaskinfører Jon Rui, men det har ikke gått helt opp for ham at han skal være mer hjemme.

Jon har fylt 70 år. Han har tenkt på det noen år – at han jobber veldig mye og har lyst til å trappe ned.

Nå har det skjedd. Han har solgt lassbæreren.

Hans grønne John Deere lassbærer med nypris på 3,2 millioner kroner har vært arbeidsplassen de siste årene. Også på lørdager.

46 år i skogen

– Jeg har byttet ut lassbæreren seks ganger. Maskinen kjører over stokk og stein og får en del juling, så jeg kjøper ny maskin etter rundt fem år, eller cirka 8000 timer.

– Det tilsvarer tur retur Nordkapp, forklarer Jon.

Han har jobbet i skogen i 46 år. I 1971 var han ferdig med skogskolen på Evenstad og begynte med motorsag, vinsj og traktor på oppdrag for AT Skog.

Overtok gård

– Noen år laget jeg også driftsplaner og ville utdanne meg til utmarksplanlegger, men jeg måtte overta gården i Høydalsmo på den tida. Da ble det naturlig å satse på skogsarbeid i tillegg til gårdsdrift.

– Jeg er flink til å innrette meg. Jeg har ingen drømmer, som jeg ikke har fått realisert, sier Jon, som bor på Rue gård i Tokke med samboer.

– Det er noen hjemme som vil se meg mer, konkluderer Jon.

Fiske i Alaska

De siste årene har han kjent på at jobben krever mye tid. Han blir lei av og til, spesielt når våren kommer etter en hektisk vintersesong.

Noe av avkoblingen Jon har hatt, er fire uker med fiske og friluftsliv i Alaska og Canada. Flere somre har han ladet opp med turer dit.

Med lassbæreren kjører Jon rundt 17 000 kubikk tømmer ut fra skogen hvert år. Sammen med skogsmaskinfører Knut Dag Nordskog tar de hogstoppdrag for AT Skog i Seljord, Kviteseid, Tokke og Vinje.

Skogbruksleder Jan Andersen i AT Skog er veldig fornøyd med samarbeidet.

– Jon og Knut Dag er veldig dyktige. De har satt en standard på utførelsen av hogsten, som andre entreprenører har strekt seg etter, sier Jan.

– Nok å finne på

Jon tror ikke det blir vanskelig å få dagene til å gå hjemme i den nye tilværelsen.

– Det er nok å finne på. Jeg snekrer, har to hytter og gård som skal holdes vedlike. Og jeg skal jo fortsette å kjøre lassbærer et par dager i uka, sier Jon, som hadde flere interesserte da det ble kjent at han skulle selge skogsmaskinen.

Det ble tidligere tømmerbilsjåfør Eivind Råmunddal i Kviteseid som kjøpte lassbæreren og som skal jobbe sammen med Knut Dag videre.

– Fortsatt imponert

– Jeg ville valgt skogen igjen, sier Jon. Trivselen har vært stor. Han byttet ut motorsaghogst med maskinkjøring i 1994.

– Dagen starter med kaffe. Og tobakk. Så surrer jeg for meg sjøl i en time før jeg drar på jobb.

– Jeg blir fortsatt imponert over stort og flott tømmer. Jeg liker skog som er feit og fin.

– Hvordan er en dårlig dag på jobb?

– Det er når utstyret begynner å bli gammelt. En gang jeg fikk maskinbrudd, fikk jeg reparert det. Etter bare en tur med nytt lass, fikk jeg brudd igjen.

– Da banner jeg, men jeg er egentlig ganske tålmodig, konkluderer Jon Rui.

Med pølse og lompe 800 m.o.h markerte AT Skog at Jon er blitt pensjonist.
Skrevet av Stine Solbakken
20/01/2022