Peder polerer 70 røtter til eventyrlig toalett

Gullende rene furustammer med røtter skal invitere deg til en tissepause du aldri glemmer.

– Oppdraget er nervepirrende og jeg er alltid litt urolig for om vi får det til som planlagt, sier sagbruker Peder Nernæs.

Et skue i Hardanger

Han står ved stabelen av furustammer med rot, som er vasket og tørket. Det gylne treverket glinser nesten som gull etter grundig rens med kubein og høyttrykkspyler. Han er godt i gang med det spesielle oppdraget til Statens Vegvesen, der han skal levere 70 trær med rot til et nytt toalettbygg i Hardanger.

Leverer det spesielle

I Mundheim i Kvam kommune bor Peder på gården Nernes, som ligger vakkert til med utsikt over sjøen. Der begynte bestefaren og faren hans med sagbruk for 50 år siden. De leverte materialer til hus- og båtbyggermiljøet i Hardanger. I dag heter sagbruket Horda Tre AS og er en nisjeleverandør av spesialtrelast.

Blir turistattraksjon

Tyrvefjøra rasteplass ved Ålvik i Hardangerfjorden skal få nye toaletter våren 2021. Veggene skal være av stavlaftede, hele trær, med røttene som bærer et betongtak støpt i sand og grus.

De nye veitoalettene er tegnet av arkitekt Paola Simone hos Helen & Hard Arkitekter og skal erstatte det nedslitte anlegget fra 1990-tallet.

Rasteplassen blir sannsynligvis en turistattraksjon med det mest særegne toalettbygget som er oppført langs de nasjonale turistveiene.

Renses for jord og bark

Oppdragsgiveren la ut behovet for 70 hele trær på anbud. Peder Nernæs fikk tips om den spesielle leveransen og vant anbudet. Nå er han i full gang med å hente ut furustammer med rot fra egen skog.

– Prosjektet er spennende. Og det er fantastisk å se hva Nasjonale turistveger gjør for å få fram tre som materiale.

Peders metode

– Det er et forferdelig arbeid, konkluderer Peder, men han ser ikke motløs ut. Tvert om. Han skjønte at oppdraget var tidkrevende og tok høyde for alle timene som kreves da han leverte tilbudet.

– Jeg er ferdig med 40. De blir fantastisk flotte når de er rensket for skit og bark. Jeg har hentet ut furutrær som står i skrinn jord på tre ulike hogstfelt i egen skog. Det er best med skrinn jord for da følger det ikke med så dype røtter med stor jordklump.

– For å hente ut trærne har jeg leid inn en mann med gravemaskin og naboen bidro med lassbærer siden han er skogsentreprenør. Jeg fylte opp gjødselvogna med sjøvann og fikk spylt og renset røttene ute i skogen. Det blir fryktelig mye søle.

– For å få røttene renset, brukte jeg spett og kubein. Deretter kappet jeg av røttene som ikke trengs med motorsag. Så delte jeg treet i to og håndbarket stammen før ny spyling. Det har gått noen timer på hvert tre, oppsummerer Peder.

Kvalitetstømmer

– Tømmer fra AT Skog er den klart største leverandøren til sagbruket vårt. Jeg henter også litt fra egen skog. Jeg trenger spesielt det saktevoksende furutømmeret og har en god kommunikasjon med hogstplanleggeren i AT Skog.

– Vi leverer høykvalitets trelast til verneverdige bygninger og kulturinstitusjoner. Vi har levert nesten alt av materialer til restaureringen av Bryggen i Bergen og i år leverer vi mye til Det hanseatiske museum, forklarer melkebonden og sagbrukeren i Kvam.

Han har jobbet på sagbruket siden 2004 da han flyttet hjem til gården. Da hadde han en bachelor i internasjonal politikk fra England med seg. Han jobbet i 9 år som lærer på videregående før han ble sagbruker og bonde på heltid.

På do under røtter  

Når leveransen på 70 furustammer med rot er ferdig skjært, høvlet og montert, demonterer Peder tredelene og sender dette til Alvdal skurlag i Østerdalen. Der skal trærne impregneres og samtidig få en sort patina.

Det er bare tre bedrifter i landet som kunne hjelpe med impregnering av store røtter med stamme. Alvdal skurlag tok utfordringen og er også underleverandør på noen av stammene.

– Dette prosjektet er litt galskap og litt sprøtt. Jeg liker utfordringer. Noen røtter er enkle i rotsystemet og andre er avanserte og filtrert i hverandre. Det er fascinerende å se på.

– Rasteplassen i Årvik ligger 5 mil unna gården, men det er klart jeg må bort å prøve toalettet når det står ferdig, avslutter Peder Nernæs.

Skrevet av Stine Solbakken
12/07/2020