Sagbruket selger så flisa fyker

– Etterspørselen er så god at vi selger fortere enn vi klarer å produsere, sier Tor-Eivind Øygarden (30).

Ikke siden han begynte å jobbe på Øyfjell sag som 16-åring, har han opplevd så stor etterspørsel som i år.

Øyfjell sag og høvleri kjøper kun de aller beste tømmerstokkene og opererer i nisjemarkedet. Dette året har bygge- og oppussingsinteressen blant nordmenn vært merkbar hos familiebedriften.

Spesielt år

– Kvalitetstømmer er mer etterspurt enn noen gang. I år er situasjonen helt spesiell med opptil åtte måneder leveringstid på spesialvarer.

– 50 prosent av våre leveranser går til hyttemarkedet. Vi holder til midt i hytteområdet i Vinje og Tokke. I tillegg har vi faste kunder som skal vedlikeholde gamle bygg.

– Vi føler veldig at vi er med i en framtidsnæring, så vi vil øke kapasiteten. Tre blir mer og mer populært, konkluderer Tor-Eivind.

– Hogg moden skog

– Budskapet til skogeierne er at de må hogge hogstmoden skog når den er på topp med god kvalitet. Skogeier får godt betalt for høy kvalitet. Vent med å hogge den skogen som trenger å vokse mer.

– Vi møter mange flinke skogeiere. Mengden som hogges er bra, men å få tak i god nok kvalitet er utfordrende. Vi er mye ute og ser etter fin skog.

– Etter innkjøp fra forskjellige områder opp gjennom årene, vet vi mye om hvor kvalitetsskogen vokser. Vi ser på skogbunnen, om trærne står i skråning eller flatt, solforhold, høyde over havet, størrelse, bark og kvist, forklarer Tor-Eivind.

Familiebedrift

Arild og Anne-Lise Øygarden etablerte Øyfjell sag i 1998. Da var Arild sjette generasjon sagbruker. Da de var 47 år, trakk de seg tilbake fra sjefsrollene og lot sønnen overta.

– For oss var det viktig å slippe neste generasjon til mens han er interessert. Det var viktig for oss at Tor-Eivind fikk eie 52 prosent. En person må til slutt bestemme. Han har det siste ordet, sier foreldrene, som eier 24 prosent hver.

Anne-Lise har ansvaret for høvleriet og Arild henter tømmer og kjører ut ferdige materialer til kundene.

– Mer på hugget

– Tor-Eivind er mer på hugget enn meg og har det samme pågangsmot som jeg hadde da jeg var på hans alder. Han er mer positiv til nye ting. Vi har friske diskusjoner og alle tre sine synspunkter er bra, men til slutt er det han som bestemmer, sier Arild.

Etter at Tor-Eivind fikk hovedansvaret for sagbruket i 2014, fikk Arild oppfylt en drøm.

– Jeg tok lappen på lastebil. Med den henter jeg tømmer og leverer ferdige materialer. Jeg er derfor med i hele prosessen fra innkjøp til sluttprodukt.

– Det er supergøy å kjøre kranbil. Jeg henter tømmeret hos skogeier og får da forsikret meg om at kvaliteten er topp før jeg frakter det til sagbruket.

– Det hender at jeg har kjørt hjem igjen med tom bil hvis tømmeret ikke er godt nok. Vi er nøye på kvaliteten, presiserer Arild.

Ny sag i fjor

Midt i et av landets kaldeste strøk, Drivarbekkdalen, skjæres i år 2400 kubikk med norsk og lokalt spesialtømmer opp til takbord, lister, panel, gulvbord og kledning. I fjor var mengden 1600 kubikk.

– Vi kan fint sage opptil 6000 kubikk om vi bare får tak i kvalitet. Vi kjøpte ny sag i fjor og i vinter skal vi bygge ny hall til lagring av fyringsflis for salg og til eget bruk for å varme opp lokalene og materialtørkene.

Fyringsflis

– Utearealet skal utvides for å få plass til mer tømmer, sier Tor-Eivind. Han ser på fjorårets aktivitet, prøver å være foran nye trender og satser videre.

– Klimaet i Øyfjell er normalt kaldt og tørt. Naturtørket kledning er best. I år er det ikke snø og kulde i november, som det pleier. Vi må derfor sikre oss framover med mer tørkekapasitet.

– Fra en bra tømmerstokk får vi 10 prosent med den beste kvaliteten vi vil levere. Resten av stokken, blir til andre materialer, blant annet villmarkspanel. For å bruke hele stokken, skal vi nå begynne å levere fyringsflis.

Gleden over fint tømmer

Øyfjell sag og høvleri er en av AT Skogs kunder. Sagbruket kjøper inn rett og seintvokst grantømmer på dimensjoner fra 28 til 36 cm topp til takåser, som brukes til takkonstruksjon på laftehytter. Sagbruket kjøper mest av furu laftetømmer, deretter furu smålaft og furu sagtømmer.

– Jeg blir ekstra glad når vi får så godt tømmer at det blir 4 takbord, 3 kledningsbord og resten panel ut av en stokk.

Kick av fornøyde kunder

– Jeg synes jeg får et kick hele tiden i denne jobben. Fra å se at vi får inn tømmer som kundene vil ha, til at jeg kan ringe og fortelle at leveransen er klar.

– Da er det god stemning og jeg kjenner at det å drive sagbruk er moro, sier Tor-Eivind, som ofte er ute på kundebesøk på kveldstid.

Etter arbeidsdagens slutt går turen hjem til familien, der han bor i nytt hus som selvsagt er bygd i flott treverk fra bunn til topp.

Skrevet av Stine Solbakken
30/11/2020