Reidar har slitt ut 40 motorsager

Reidar Plassen er en av de siste fulltids skogsarbeidere, som feller trær med et lett snitt i stammen og egen kroppsvekt.

– Hvis du også regner med motorsager jeg har kjørt over, så har jeg nok hatt minst 40, oppsummerer Reidar, som jobber i skogen på 36. året. Han bruker 10 til 15 sekunder på å felle et tre.

Feller 75 trær daglig

– Jeg er direktør i eget firma, spøker 66-åringen fra Ulefoss i Nome, mens han fyrer opp et bål på morgenkvisten. Han er nest eldst av 8 søsken. Før broren døde, jobbet de to ofte sammen. Uten kollega, blir det ikke så ofte bålfyring.

– Jeg fyrer sjelden alene. Jeg jobber effektivt, bekrefter Reidar. Han feller rundt 75 trær om dagen, som tilsvarer cirka 15 kubikk.

– Det hender jeg prater med meg selv. Da er jeg irritert på en busk eller noe, sier Reidar. Med maskinhjelp fra en Skidder, drar han tømmeret ut av skogen. Han har alltid med flere motorsager.

Sjelden rase

– Reidar er en sjelden rase. Jeg håper han jobber til han blir 80. Jeg trenger ham i arbeid. Å få utført hogst med motorsag, er etterspurt. Små oppdrag er sjelden lønnsomt med hogstmaskin. Dessuten er det mange steder maskinen ikke kommer fram. Jeg er kanskje gammeldags, men vi trenger også den manuelle skogsarbeideren i skogbruket. Det er trist at rekrutteringen til manuelt skogsarbeid er så dårlig, sier faghjelp i AT Skog, Gregory Franklin.

reidar-gregory-og-ragnar-ved-balet
Stopper Gregory Franklin fra AT Skog (midten) og Ragnar Bergane med kappebilen for en prat, sørger Reidar for klappstoler, bål og kaffe.

Stortrives i skogen

Reidar har ingen planer om å pensjonere seg. Han stortrives i skogen og har driftsavtale med AT Skog. Han jobber for tiden på skogeier Fredrik Juels eiendom på grensa mellom Drangedal og Nome. Der rydder han i tett skog for å fremme veksten til de beste trærne.

– Jeg skulle ønske jeg var yngre, men jeg har heldigvis god helse og en snill kone. Jeg får middag etter jobb hver dag. Det er mange fine dager i skogen. Og mange sure, også, men det er fritt og godt. Jeg er ikke avhengig av å følge klokka. Dessuten er Gregory en flink tilrettelegger for diverse oppdrag, forklarer han.

Ønsker manuell drift

– Jeg har jobbet i industrien i 11 år. Mitt første møte med skogsarbeid, var rett etter endt skolegang. Da var jeg med fetteren min og vinsjet tømmer, forklarer en av de siste helårs skogsarbeidere, som jobber med tynning av skog og tømmerhogst om vinteren. I andre årstider jobber han med planting og ungskogpleie.

– Mange skogeiere er villig til å betale for manuell drift. Reidar driver et firma med små investeringer. Når det kommer til pris, er det ikke dyrere å bruke Reidar, forklarer Gregory.

Større risiko å sykle

– Jeg er fokusert på god arbeidsteknikk og driver med sykling på fritida. Jeg knakk noen bein i Helterittet for et par år siden. Jeg brakk blant annet kragebeinet. Jeg begynte å jobbe forsiktig etter tre uker. Det er en mye større risiko å drive med sykling enn å jobbe med motorsag, konkluderer Reidar.

reidar-plassen5

Skrevet av Stine Solbakken
30/10/2016