– Sånne som Matias vokser ikke på trær

Matias Langeland har bestemt seg. Han bestemte seg for lenge siden. Han vil kjøre skogsmaskin.

I januar begynte han i lære hos to dyktige skogsmaskinførere.

– Fra første dag har han fått mye frihet og grunnleggende opplæring. Han har taklet oppgavene godt fra dag en, sier skogsmaskinfører Odd Inge Moen i entreprenørfirmaet Framtre AS i Sauda.

– Sånne som Matias vokser ikke på trær, legger han til.

Vet hva han vil

Matias har erfaring med flismaskin, men ellers var han ganske grønn da han møtte opp til første arbeidsdag i januar.

– Jeg har alltid hatt lyst til å ta fagbrev som skogsmaskinfører. Jeg hørte derfor med Bjarte om jeg kunne lære hos ham. Jeg har alltid likt å være i skogen og jobbe med maskiner, sier Matias (19).

Lærer begge maskinene

Han har 3,5 år foran seg med opplæring. Det er Bjarte Tørresdal og Odd Inge Moen som er teamet i Framtre AS. Bjarte hogger og Odd Inge kjører tømmeret ut av skogen. Matias skal lære å kjøre begge maskinene, både hogstmaskin og lassbærer.

Fra v. Bjarte Tørresdal, som kjører hogstmaskinen, Odd Inge Moen som kjører lassbærer og lærling Matias Langeland.

– Jeg har jobbet i ti år i gravemaskin før jeg begynte med lassbærer. Jeg trives med friheten vi har i skogsmaskinen. Jeg styrer dagene selv og kombinerer jobben med gårdsdrift, sier Odd Inge (34).

– Å jobbe i skogsmaskin er ikke ensformig, slik mange tror. De ser bare en maskin som laster og losser, men det er mange utfordringer hele tiden.

– Må stole på deg selv

– Det er kjekt å kjøre lassbærer, selv om det er en mye større maskin enn jeg er vant til, sier Matias. Han har roen som trengs i denne jobben.

– Dette er ikke det rette yrket om du lett blir nervøs. Du må stole på deg selv og stole på utstyret. Du må selvsagt være forsiktig.

– Jeg har tippet en gang. Da skjer ting fort, selv om det føles som om tiden står stille. Da jeg tippet lå hunden fortsatt på samme plassen på gulvet. Den reagerte ikke, sier Odd Inge.

Det sier litt om hans ro når det faktisk er noen sekunder med kaos.

Imponerende maskiner

– Det går som regel bra, konkluderer Odd Inge og Bjarte. Selv om de er forsiktige og vurderer situasjoner nøye, kan ting skje. Begge maskinene var nye i fjor og har en imponerende evne til å ta seg fram i bratt terreng.

Skogmaskinfører Bjarte sørget for at Matias fikk lærlingplass.

Bjarte (51) har vokst opp på gård og trives godt med arbeid i skogen. Han har jobbet ni år i skogsmaskin. Med oppdrag i hele Nord Rogaland og av og til i tidligere Hordaland, blir det en del perioder i brakke.

– Kjekt med interesse

Å få rekruttert dyktige maskinførere er en utfordring. Bjarte så derfor en god mulighet da Matias ønsket en utdanning i skogsmaskin.

– Jeg kjenner Matias fra før og synes det er veldig kjekt at han er så interessert, sier Bjarte. Både Bjarte og Matias bor i Vindafjord. Odd Inge har gårdsbruk i Erfjord.

Matias og Odd Inge setter seg inn i lassbæreren og kjører sakte innover til hogstoppdraget i Sauda. Der skal de jobbe i tre uker.

– Mye ustelt skog

I snitt kan Bjarte hogge rundt 200 kubikk tømmer i snitt på en dag, men er det mye smått i hogstområdet rekker han ikke mer enn 100 kubikk. De tre skogsmaskinførerne har en klar oppfordring til skogeierne.

– Vi ser mye ustelt skog. Den dagen vi skal inn med maskinene, koster jobben mer når vi må ut å fjerne alt småtteriet med motorsag. Å stelle skogen i 10 til 15 års alder gjør at det ikke blir så mye undervegetasjon og små trær.

– Der skogen er stelt og de fineste trærne får mer plass til å vokse, ser vi stor forskjell på størrelse og kvalitet. Det er så mye å tjene på å stelle skogen. Skogeier kan bruke skogfondet til å dekke timelønnen og det er også gode tilskudd til ungskogpleie, avslutter de tre skogsarbeiderne.

– Gir unge muligheter

Framtre AS er AT Skogs eget entreprenørselskap. For tiden er det to driftslag i firmaet, i Nord Rogaland og Nordfjord.

– Gjennom eget entreprenørselskap har AT Skog et verktøy for å drive opplæring av maskinførere. Vi ønsker å gi unge muligheter for læreplass. Vi er veldig fornøyd med Matias. Han blir godt ivaretatt og opplært av Bjarte og Odd Inge.

– Utdanningsveien for unge som ønsker å bli skogsmaskinførere, er videregående utdanning i skogfag og deretter en lærlingplass, oppsummerer produksjonssjef i AT Skog, Christer Aartveit.

Skrevet av Stine Solbakken
08/04/2022