– Ei gruppe for sånne som meg

Dag Ove Bergøy startet en gruppe på Facebook for folk «med litt over middels interesse for tømmerbil». Det har tatt helt av. Nå har Tømmergutta 4280 medlemmer.

– Blant mine venner er det ikke så mange som er interessert i tømmerbil og skogbruk. De vet ikke hva jobben min går i. Jeg startet derfor gruppa på Facebook i 2010. Jeg hadde ingen tanker om hvor mange vi kunne bli. Jeg er overrasket over interessen. Medlemmene er alt fra skogeiere til ansatte i sagbruk, sier tømmerbilsjåføren i Mandal.

Stadig flere vil med

– Jeg tror alle som håndterer tømmerstokken fra A til Å, er representert. Gruppa har også mange medlemmer, som jeg antar bare synes det er gøy å følge med på hva vi driver med, forklarer 33-åringen. Nesten daglig har han nye henvendelser på Facebook fra tømmerentusiaster, som ønsker å bli med i Tømmergutta.

– Noe av det viktigste for meg, er at folk ikke skal være redde for å spørre om ting de lurer på. Det skal være en hyggelig plass, der alle kan dele bilder eller historier fra egen hverdag. Jeg er imponert over den trivelige gjengen som er med.

Sletter upassende innlegg

– Når vi er over 4000 mennesker, vil det likevel være noen få som er ute etter å lage leven. Dette er noe jeg prøver å følge med på. Kommentarer jeg synes er upassende, blir slettet. Er det gjentakende dårlig oppførsel, blir de fjernet fra gruppa. Framsnakking og konstruktive bidrag er viktig. Målet er å samle kunnskap og få fram at dette er en trivelig jobb. Mange kan mye rart, som de deler.

Tømmerbilsjåfør omkom

– Det er et sterkt samhold uten at vi kjenner hverandre. Da en tømmerbilsjåfør fra Gjøvik omkom i en ulykke i juni, var det en i gruppa som foreslo at vi kunne spleise på en oppmerksomhet til de pårørende. Engasjementet var overveldende. Samholdet er fantastisk i Tømmergutta. Jeg tror flere fikk en påminnelse om hvor små marginene kan være i jobben som sjåfør.

– I gruppa ønsker jeg å framheve det positive med skogen og alle vi som jobber med skogbruk. Det er gøy når folk bidrar der. Vi diskuterer alt mulig. Vi forteller om utfordringer og løsninger. En tømmerbilsjåfør i Finnmark har en helt annen arbeidsdag enn meg. Han kjører 40 til 50 mil med hvert lass, mens jeg kjører mange korte turer til kailager der tømmeret blir skipet videre med båt, sier Dag Ove. Han er fast sjåfør i firmaet til Frode Omdal, som transporterer tømmer for AT Skog.

– Føler meg heldig

– Tømmergutta er ei gruppe for sånne som meg. Sånne som liker å kjøre tømmer, møte litt motstand, finne løsninger og dele gleder og sorger. Jeg kjenner at jeg er ekstra heldig når jeg lesser tømmer en vårdag mens fuglene synger og sola går opp over Kristiansand. Da nyter jeg dagen og lukta av tømmer, sier Dag Ove, som også tilbyr profileringsartikler i gruppa.

 

– Medlemmer kan bestille egendesignet tøy med logo på ryggen av tømmerbil, lassbærer eller hogstmaskin. I den sammenheng var det noen av våre kvinnelige medlemmer og kollegaer, som ønsket egne trykk med «tømmerjentene» på. Dette ble nedstemt. Gruppa heter Tømmergutta, men den er like mye for kvinner som menn. Du må bare ha de rette interessene, nemlig norsk skogbruk.

 

Skrevet av Stine Solbakken
27/12/2016