– Etter brors død, har jeg tatt en dag av gangen

Tor Mustvedt (70) bestemte seg allerede som liten gutt at han ville jobbe i skogen. – Jeg var tidlig fascinert av lukten av granbar, tømmer og jobbing ute.

I tillegg til å feire 70 års fødselsdag denne uka, kan Tor se tilbake på 53 år med skogsarbeid.

Det første året jobbet han for Løvenskiold, men i alle år siden har han jobbet for AT Skog. Tor begynte med traktor og vinsj før han fra 1978 har kjørt tømmeret ut av skogen med moderne lassbærer.

Kontrasten er stor fra barndomsminnene med faren, som drev skogsarbeid med hest.

En opplevelse hver dag

– Jeg kan ikke forklare hvorfor jeg ikke klarer å slippe taket. Jeg har bygd opp et firma og må følge opp.

– Å jobbe i skogen er dessuten en opplevelse hver dag. Det er de ulike årstidene og omgivelsene. Plutselig er det seks elger som står og ser på meg. Det er rådyr som går forbi, snø og vårsprett på trærne. Det er opplevelser hele tiden. Og selvsagt kubikk, sier Tor, som tror at mange glemmer bort at skogen er en næring. Han vokste opp på gård i Gjerpen i Skien, der skogbruk var en viktig inntektkilde for foreldrene.

– Jeg er optimist på vegne av skogbruket. Jeg håper vi kommer videre med biodiesel. Politikerne må vise større vilje til å utvikle skogbruk. Å drive for seg selv har i perioder vært tøft, men kona har alltid jobbet. Jeg er blitt forsørget i trange tider. Banken skal ha pengene sine, konkluderer Tor, som har tre barn og åtte barnebarn. Familien har også to fosterbarn.

– Mora mi sa alltid at 98 prosent av bekymringene blir det ikke noe av. Jeg sover godt og bekymrer meg lite. Jeg tar en dag av gangen.

Lever i nuet

– Å ta en dag av gangen har jeg gjort siden broren min døde. Jeg klarer ikke å tenke så langt framover. Han kom ikke hjem. Han var 23 år og omkom da han jobbet i skogen. Jeg fant ham liggende ved et tre.

Kort tid etter ulykken for 41 år siden, måtte Tor ta fram motorsaga for å fjerne et tre som lå over veien. Det kom brått på, men han gjorde jobben. Da kom han over sperren han hadde for å bruke motorsag etter funnet av broren. Og siden har han utført skogsarbeidet jevnt og ryddig med minimalt fravær.

Gode rutiner 

– Min gamle mor lærte meg at regelmessige måltider er viktig. Jeg legger meg ikke for seint. Og jeg spiser frukt og grønt. Nistepakka er den samme hver dag. To skiver med kjøttpålegg og to med syltetøy. Ungene ler litt av meg, sier Tor.

Han er medeier i Mustvedt AS, som er et skogsentreprenørfirma med sju tømmerbiler, fire lassbærere og tre hogstmaskiner. Firmaet jobber på oppdrag for AT Skog i Nedre Telemark. Broren Ivar er den andre eieren av Mustvedt AS og nevøen Even jobber også i selskapet.

– Jeg ville valgt akkurat det samme igjen, sier Tor på spørsmål om hvilket yrkesvalg han ville tatt om han var 20 i dag. Han jobber seks dager i uka fra 6 til 17.

– Jeg blir lei, også. Som for eksempel når jeg nylig måtte kjøre over 2 kilometer på en steinete vei. Det rister og rister – og jeg rekker bare tre lass om dagen.

Livet i maskinen

– Å komme til skogsmaskinen i minusgrader, er et eventyr. I hytta er det 20 grader og setet står i vater uansett hvordan maskinen jobber. Da trenger jeg ikke spenne kroppen hele tida. Jeg har ingen planer om å jobbe mindre, men jeg har begynt å ta noen fridager av og til.

I maskinen blir han oppdatert på alt av nyheter mens han sorterer og løfter tømmerstokker. Som regel jobber han i team med en hogstmaskin, men noen ganger blir han igjen alene for å kjøre tømmeret ut av skogen etter avsluttet hogst. Mye regn kan gjøre at Tor må ta en pause for å spare terrenget for kjørespor.

Feiring i skogen

Denne uka ble han overrasket av broren Ivar og ansatte i Mustvedt AS og AT Skog. De klarte å lure ham til en befaring i skogen, der en stor gjeng ventet med snitter og kake. Jubileet skal også feires med familien.

Begge foto fra feiringen: Even Mustvedt

Skrevet av Stine Solbakken
29/05/2020