Skal du sove i en tretopp i år?

Etter en ferie i tretopphytte, dro Jens og Åse Kristine Mæsel Trydal hjem og blinket ut de store furuene til sitt nye prosjekt.

Hun er tidligere sløydlærer. Han er entreprenør. Sammen eier de skog i Gjerstad. Etter en overnatting i tretopphyttene i Brumunddal, fikk paret inspirasjon til å bygge hytter i store furutrær.

Tre hytter på 2 år

Den sørvendte lia som egnet seg til tretopphytter, fant de en mil fra egen gård. Der kan du nå bo i Flåklypa eller Gjøkeredet, se kvistene fra furuene piske mot rutene, høre den søvndyssende knirkingen fra trær som gynger og våkne til en fantastisk utsikt der både fugler og elg kan passere i ro og mak.

– Kråkeslottet var den første hytta som sto ferdig i 2016. Alle tre hyttene ble oppført på to år. Kråkeslottet ble ferdig mens gjestene var på vei hit. Der hadde jeg likevel hatt tid til å lage interiør selv.

– Da de to neste hyttene ble bygget, var bookingkalenderen full. Tidspress gjorde at jeg ikke rakk å skape så mye selv, men jeg fikk laget en speilramme og et stuebord fra et 200 år gammelt tuntre i alm fra nabogården.

Inspirasjon fra Pinterest

– På alle hyttene har jeg brukt mange ideer fra Pinterest, for eksempel skillevegg med bjørkestammer og en skyvedør laget av et tre fra Slottsparken. Arkitekten har tegnet skallet på trehyttene, mens jeg har hatt frie tøyler på interiøret, forklarer Åse Kristine.

Arkitekten er lokal og veldig dyktig, men arkitekten ønsker ikke navnet sitt på trykk. Så langt det har vært mulig, er trehyttene oppført med lokale materialer og lokale firma.

Materialer fra egen skog

– Vi kom med noen ønsker for trehyttene, for eksempel åtte sengeplasser, store vinduer og terrasse. Utover dette fikk arkitekten tegne fritt. Hyttene er forskjellige, men likevel med samme kledning fra egen skog.

– Kjøkkeninnredningen er også av tre fra egen skog. Den er tegnet og bygd av snekkerfirma og Jens, forklarer Åse Kristine.

Paret er medlem av AT Skog. Kjøreturen innover og oppover til to av hyttene, er en reise i godt skogbruk med hogstfelt, nye planter, skog i vekst og tømmer.

Et godt team

Jens, som er entreprenør, har gjort alt av veibygging, grunnarbeid og fundamentering. Åse har kontroll på detaljene, interiøret og bookingen. De har hatt mange timer ved kjøkkenbordet hjemme på gården med idemyldring og planlegging.

Hun jobbet som lærer da trehyttene ble et prosjekt. Midt oppi prosjektet fikk paret barn nummer tre.

Populær opplevelse

– Siden har trehyttene vært min fulltidsjobb. Det er stort sett fullbooket i ferier og helger. Til utsjekking og vask har vi en ansatt. Jeg rekker rett og slett ikke over alle oppgavene, sier vertinnen, som bruker Instagram og Facebook til å profilere trehyttene.

Så vidt hun vet, finnes det 10 andre aktører i tretopphyttebransjen i Norge.

– Jeg har mistet oversikten, men det er gøy at det er blitt flere. Ingen har bygd akkurat som oss.

– Vi vurderer å bygge flere hytter, men hvor de skal bygges og hvordan de skal se ut er en hemmelighet. Vi vil gjerne utvide tilbudet, men vi må minne oss selv på at det også tar tid å drifte hyttene. Jeg synes det er veldig gøy med nye prosjekter og bygging.

Gjestene er stort sett norske med en reisevei på 3 til 4 timer fra Gjerstad og de er både urbane vennegjenger, friluftsfolk og barnefamilier.

– Felles for gjestene er et ønske om å oppleve noe nytt og annerledes.

Opptil 22 meter per sekund

Denne dagen er været solrikt med lite vind, men hyttene har hatt gjester i vind opptil 18 meter per sekund.

– Da er det voldsomme vindkast, men jeg liker det. Jeg forstår at noen kan synes det er skummelt. Hyttene er godkjent for å ha gjester boende opp til 22 meter per sekund, men tåler mye mer.

– Vi har vindmåler koblet til mobilen. En gang har vi opplevd at en familie dro hjem etter en natt med 18 meter per sekund. Det ble for voldsomt.

Jevn interesse hele året

Det kom avbestillinger da pandemien rammet Norge, men Åse Kristine er ikke bekymret. Interessen er jevnt stor for hytteopplevelsen i tretoppene. Alle hyttene har tilgang på Tarzanløype, som skaper aktivitet og moro for hele familien. Hele løypa er naturligvis laget av tre fra skogen rundt. I tillegg er det bålplass ved hver av hyttene.

Åse Kristine og Jens overtok slektgården Trydal for ti år siden. I tillegg til korn og skogbruk ønsket de å bruke eiendommen til noe mer. Skogen er på 5000 mål og det meste ligger i dalfører, men paret fant til slutt plassen de ønsket å bygge trehyttene på. Stedet måtte først og fremst ha noen solide furuer

– Furu tåler å bli boret i uten at stammen blir svekket. Jens er glad i jakt og kan mer om skog enn meg, mens jeg er blitt mer fascinert jo mer jeg lærer. Trær vokser i bredden og med nye skudd i toppen. Sånn vil punktene hyttene er festet på, alltid være på samme sted. Festebrakettene vi har brukt, er de samme som fra tretopphyttene i Brumunddal der de hadde flere års erfaring. Sikkerhet har størst fokus. Hyttene er styrkeberegnet for vind og vekt.

God stemning

– Jeg er mye innom hyttene og tenker alltid at det er god stemning. I hytteboka kommenterer gjestene hvor solid og god følelse treet skaper. Estetikken er viktig. Gjerstad hus og hyttebygg har gjort en veldig god jobb med snekkerarbeidet. Det er mange detaljer i hyttene, sier Åse Kristine.

Åtte sengeplasser, toalett, kjøkken, spiseplass og terrasse mellom 4 til 5 furutrær er fordelt på mange etasjer med kreative løsninger.

– Fordelen med tre i interiøret, er at det kan bli slitt uten å se stygt ut. Treverket blir rett og slett finere jo mer det blir brukt, konkluderer hun mens hun gjør klar Gjøkeredet til neste gjestebesøk om kort tid.

– Vi har nesten ikke fått brukt hyttene selv, men i påsken fikk vi avbestillinger på grunn av reiserestriksjonene. Da tok vi påskeferien i Kråkeslottet.

Fra tilleggsnæring til full jobb

– Hver av hyttene har kostet rundt 1,5 millioner kroner. Innovasjon Norge bidro med støtte i planleggingsfasen og noe til byggingen. Vi fikk god respons og nødvendige godkjenninger fra kommunen og fylkeskommunen.

– Planen var at trehyttene skulle være en tilleggsnæring på gården og at vi skulle fortsette i våre vanlige jobber. Sånn er det ikke blitt. Hyttene leies ut hele året og interessen for å bo i trehyttene har økt for hvert år, avslutter Åse Kristine Mæsel Trydal.

Skrevet av Stine Solbakken
22/05/2020