Fjøs i fabelaktig furu

– Det fine med slipplaftet fra Tinnoset sag, er at det er ulike høyder på stokkene. Det gir et spennende spill i veggene, forklarer Synne Rogn. Da hun og ektemannen Morten Rogn bestemte seg for å satse på kjøttproduksjon, begynte planleggingen av «Kutoppen panorama» i malmfuru. Utsikten fra fjøset er rett og slett bygdas beste. Med kjerneved i veggene, nyter folk og fe på Brekke gård i Bamble et miljøvennlig fjøs.

MALMFURU: Grovt kvalitetstømmer som blir skjært på Tinnoset Sag as. Moelven Telemarksbruket AS i Bø, som AT Skog eier 49 prosent av, fører produktet som kalles Malm100. Består av 100 prosent kjerneved fra norsk furu.

KJERNEVED: Også kalt malm, tas ut fra midten av tømmerstokken. I kjerneveden er treverket mettet på treets egen impregnering, harpiks, som beskytter mot råte og sopp.

HOLBARHET: I tillegg til å være kortreist, bærekraftig og miljøvennlig, har malmfuru en unik holdbarhet uten behov for kjemisk vedlikehold. Kjerneved er brukt til bygg i Norge i uminnelige tider, blant annet i stavkirkene og vikingskipene.

BINDER CO2: Fjøset på Brekke gård binder 90 tonn CO2.

DYREVELFERD: Tre skaper luftige og tørre bygg uten kondens. Ved brann blir treverket forkullet og stopper etter 23 cm, mens stålbygg vil kollapse ved høy temperatur.

Kilde: Moelven Telemarksbruket as og rapporten «Landbruksbygg i tre».

Bygget er lunere med hensyn til lyd og akustikk. Det liker matmor Synne og kua Marianne.
Bygget er lunere med hensyn til lyd og akustikk. Det liker matmor Synne og kua Marianne.

 

Fjøset ligger på en høyde over gården og er oppført i stålkonstruksjon med slipplaft i veggene av Telebygg – Bratsberg og Mæland fra Seljord. Det 600 kvadratmeter store bygget, har kostet rundt 3,7 millioner kroner. Det er bygd for 25 mordyr med full framfôring av kalvene.

 

Fra E18 skimtes det flotte fjøset. Prosjektet kler godt arbeidstittelen «Kutoppen panorama».
Fra E18 ved Åby i Bamble skimtes det flotte fjøset. Prosjektet kler godt arbeidstittelen «Kutoppen panorama».

 

– Dette er «setra» vår, sier Synne foran det flotte fjøset. Noen meter over husdyrrommet har eierne full kontroll over binger og kyr.

– I vaktrommet blir det sengeplass til oss alle fire, kjøkkenbenk og kontorplass. Derfra kan vi følge med på kalvingen samtidig som vi kan ha med ungene, sove her og leve et vanlig hverdagsliv, forklarer tobarnsmamma Synne.

– Vi har en lidenskap for skog og er opptatt av miljøaspektet og den lokale næringskjeden. Vi har bygd i lokalt tre, som er skjært av lokalt sagbruk og oppført av lokalt firma. Saktevoksende, selvimpregnert treverk, levert av skogeiere i AT Skog, var viktig for oss.

 

Treportene er bygd på stedet i gran. Veggene er bygd av det beste av lokal malmfuru.
Treportene er bygd på stedet i gran. Veggene er bygd av det beste av lokal malmfuru.

 

– Vi begynte med seks ammekuer med kalv for tre år siden. Nå har vi økt til 16 mordyr av kjøttferaser og 5 mordyr av telemarksfe. Det er godt å komme inn i dette fjøset. Det er en egen ro i et trebygg. Dessuten lukter det så godt, avslutter Synne Rogn.

 

-CO2-fangst er et viktig poeng for oss. Å hogge moden skog og tilrettelegge for nye trær, binder mest CO2.
– CO2-fangst er et viktig poeng for oss. Å hogge moden skog og tilrettelegge for nye trær, binder mest CO2.

 

Vaktrommet, som skimtes i bakgrunnen, er favorittrommet til Martin Rogn (6). Der skal han bo med familien i hektiske kalveperioder.
Vaktrommet, som skimtes i bakgrunnen, er favorittrommet til Martin Rogn (6). Der skal han bo med familien i hektiske kalveperioder.
Skrevet av Stine Solbakken
09/05/2016