Morten vil lage 500 skrin i tre

– Jeg har gitt meg selv ett år for å se om jeg kan gjøre hobbyen til levebrød, sier Morten Waahlberg (43).

Han er nå skrinmaker på fulltid. I hyllene rundt ham i verkstedet i Porsgrunn, ligger skrin i ulike størrelser.

Lokalt treverk

– Lønn, eik, ask, alm og bjørk, forklarer han.

Emnene får han tak i fra lokale små sagbruk. Nylig hentet han ask i nabokommunen Bamble. Treverket fra asken er allerede blitt til flere vakre håndlagede skrin, som er sendt til ulike deler av landet.

Kjapp levering

– Jeg begynte å lage treskrin for tre år siden. I høst bestemte jeg meg for å satse, og startet Waahlberg Skrinmaker. Verkstedet har jeg bygd opp over flere år, men har gjort noen investeringer i bedre utstyr.

– November ble en veldig god måned. De som var ute i siste liten i desember, kunne jeg også hjelpe med gaver, for jeg har halvferdige og nesten ferdige skrin på lager av standardtypene. Da kan jeg levere på en dag eller to.

Småting i tre

Morten synes det er fint å kunne kalle seg skrinmaker. Han har utdanning fra skogbrukslinja på videregående, bedriftsøkonomi fra BI og internasjonal business i Australia.

Ved siden av en handelsrettet jobb, har han alltid likt å skape ting av tre.

– Dette er en drøm jeg har hatt lenge. Jeg ble arbeidsledig og fant ut at nå kunne jeg gjøre alvor av drømmen. Det føles utrolig fint å kunne selge noe jeg har laget selv.

Hvorfor tre?

– Selger jeg 500 skrin i året, har jeg en god inntekt. I tillegg lager jeg nøkkelringer, dørskilt, bordkort, håndkleholdere, knapper og pynt til juletreet. Bare siden september har jeg solgt 400 nøkkelringer med navn.

– For meg er tre ekte, naturlig, vakkert og gir en god følelse. Jeg foredler en naturlig ressurs vi har mye av i Norge. Tre er kortreist, miljøvennlig og bærekraftig. Produktene jeg lager er håndlaget og varige, sier Morten, som gjerne vil ha kontakt med skogeiere som har saget plank av edeltre.

Skrin til det meste

Han er fornøyd med interessen han har opplevd hittil. Husfliden i Skien har skrinene hans i utsalg. I tillegg til standardskrinene lager Morten skrin tilpasset størrelse, inndeling og tresort etter ønske.

– Det er fint å gi noe unikt og personlig til de store anledningene som dåp, konfirmasjon, bryllup, jul og runde tall.

– Kunder bestiller også firmagaver og gaver til ansatte. Skrinene kan leveres med personlig gravering, som navn og dato på lokket og en hilsen på innsiden.

Ett stykke

Skrinene lager Morten av ett stykke, som han skjærer slik at årringene fortsetter rundt kanten til neste side av skrinet. Han forsterker hjørnene med små dekorative plugger av tre, gjerne av et annet treslag enn selve skrinet. Skrinene oljes, noe som gir et naturlig uttrykk.

Skrevet av Stine Solbakken
17/02/2021