Olafur vil ha det ryddig

– Tømmeret er sortert i 14 ulike hauger. Det skal legges fint og ryddig for tømmerbilen, forklarer Olafur Lindgren Sigurdsson (21).

Som skogsarbeider har han også papirene i orden. Fagbrevet er nemlig bestått.

For tiden kjører han lassbærer. Etter at hogstmaskinen har felt trærne, er det Olafur som frakter tømmeret ut av skogen og sorterer stokkene etter kvalitet og bruksområde.

Lærlingplass via Facebook

– Etter to år på videregående i naturbruk og skogbruk, ville jeg ha papirene i orden og tok fagprøve. Det var ikke så enkelt å få lærlingplass, men mamma la ut en melding på Facebook, forklarer Olafur. Da fikk han tilbud fra Uvdal Skog.

– Jeg vil anbefale å ta fagbrev. Det var en lettelse da jeg fikk det. Jeg hadde en jækla flink lærer. Og jeg fikk mye hjelp av skogsarbeider Gregory Franklin, sier Olafur.

Han er også veldig takknemlig for at Christian Ramberg, som driver Uvdal Skog, ga ham lærlingplass.

– Det er et yrke for seg sjøl, dette her. Jeg er ute i skogen hver dag. Å se alle årstidene så tydelig, er veldig fint.

– Å jobbe alene går bra, men det er en ensom jobb. Du har to valg, – å prate med deg sjøl eller prate med noen i mobilen om du har dekning. Jeg pleier å begynne dagen klokka 7. Jeg jobber til jeg blir lei og sliten.

Må sortere

Etter jobb sitter han ofte på en traktor hjemme på småbruket i Søndeled i Agder og presser grass.

– Maskinen kan ikke fly. Det blir kjørespor etter så mye regn. Er det tørt og kaldt blir det nesten ingen spor.

– Om vi ikke hogger skog, råtner den. Det er hva jeg pleier å si hvis noen spør hva jeg jobber med og hvorfor skogen hogges.

Tømmeret sorteres rundt leggeplassen. Olafur må kunne alle sortiment som tømmer inndeles i. Det finnes langt mer enn 14 ulike sortiment.

– Gran skur, furu skur, eik, osp, bjørk, bio, massevirke, stolper, laft, veneblokk, takåser, spesial stamblokk og palle, oppsummerer skogsmaskinføreren, mens blikket vandrer rundt plassen der tømmerbilen svinger inn og henter skogens råstoff.

Haugene er i tillegg sortert ut fra tømmerlengder og om det er spikerfast.

For skogsmaskinførere som ikke har fagbrev, finnes det løsninger som kan kombineres med arbeid.

Fagprøve for voksne

– Har du 5 års praksis kan du gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I forkant kan du ta et kurs som gjør det enklere å bestå teorieksamen. Det er tre samlinger av to dager. Vi har et slikt kurs i gang nå i høst og setter gjerne i gang nytt om interessen er stor nok. Vi må ha 10 deltakere for å starte kurset, sier prosjektleder i Skogkurs, Mikael Fønhus.

Det første av denne typen kurs ble arrangert for to år siden av MEF (Maskinentreprenørenes forbund) og Skogkurs. Alle de 13 deltakerne fikk bestått fagprøve.

Les mer om muligheten: Skogkurs

– Produktiv

Den unge skogsmaskinføreren trives godt i jobben.

– Jeg er opptatt av å være produktiv. Jeg skal raskt inn etter tømmer og raskt ut igjen. Da jeg var ny i maskinen, sovnet jeg straks jeg kom hjem.

– Da var jeg utslitt. Med mer erfaring, går jobben mer på rutine. I fagprøva var jeg gjennom alt som har med skog å gjøre. Det er mye å passe på.

– Jeg fikk opplæring i motorsag og maskiner, miljøhensyn og sikkerhet. Jeg pugget også prislister og tømmerreglement for å vite hva som er best betalt. Jeg sitter ikke bare og kjører, men vurderer også tømmerkvaliteten, avslutter Olafur.

Skrevet av Stine Solbakken
29/10/2019