Julegave til Norske Redningshunder

Rundt 80 godkjente redningshunder er klar til å rykke ut i vinter for raskt å finne savnede mennesker. AT Skogs ansatte gir omvendt julegave. I år får Norske Redningshunder 10 000 kroner.

Godkjente hunder

– Behovet er stort for denne pengestøtten. Vi bruker stort sett penger av egen lomme, sier leder av Sunnfjord lag i Sogn og Fjordane, Helene Sæterdal.

Norske Redningshunder er en frivillig organisasjon, som på nasjonalt plan har rundt 80 godkjente hunder for vintersøk og 100 til sommersøk.

– Givende

Howard Summers jobber med transport og logistikk i AT Skog med kontorsted i Førde. Han er en av de aktive hundeierne med redningshund i Sogn og Fjordane.

– Det er moro og givende å kombinere mine fritidsinteresser for ski, hund og fjell med en samfunnsnyttig rolle. Jeg får mye tilbake for den tiden jeg bruker i organisasjonen, som kunnskap om hund, fjell og redning.

12000 timer på søk

– Mye av dette er nyttig kunnskap for meg privat, men kan også være nyttig for AT Skog. Dessuten har jeg blitt kjent med en hyggelig gjeng, som drar på fysisk og psykisk krevende oppdrag helt frivillig. Dette har NRH til felles med de andre frivillige redningsorganisasjonene i Norge – og dette har jeg stor respekt for, sier Howard, som utfører oppdrag med Ella, en korthårete Vorster med stor arbeidsvilje.

– Norske Redningshunder bruker 12 000 timer i søk etter savnede per år. Bak hvert godkjente hund ligger cirka 500 timer med trening. Uten sponsing og gaver må medlemmene finansierer utstyr og kurs selv, sier Helene.

4 år  før godkjent hund

De fleste oppdrag er søk etter demente, motløse, turgåere og jegere. I skredulykker blir også redningshund og hundeeier raskt kalt ut av hovedredningssentralene og politiet.

– Utfordringen i rekrutteringen er at det tar 3 til 4 år å få trent opp en godkjent redningshund. I Sogn og Fjordane har vi klart å få flere frivillige med det siste året. Nå har vi 5 til sommeroppdrag og 8 til vinteroppdrag, avslutter Helene Sæterdal.

Skrevet av Stine Solbakken
06/12/2019