Sebastian er den beste lærlingen

– Det var gildt, det, oppsummerer Sebastian Malmstrøm etter at han er blitt kåret til landets beste i 2023 blant 37 lærlinger.

En vinterdag i Gjerstad, ikke langt unna der han skal overta gård etter hvert, er Sebastian i arbeid med en hogst sammen med kollega og mentor Kenneth Felle (32). Også han bor i Gjerstad, så begge har kort vei til jobben for tiden. Sånn er det ikke alltid når hogstmaskinen og lassbæreren skal til nye hogstoppdrag.

Utmerker seg

– Sebastian kunne tatt fagbrevet etter et halvt år. Han er et naturtalent, sier Kenneth.

Sebastian og Kenneth er et godt team ute på hogstoppdrag.

Han er ikke overrasket over at kollegaen på 19 år ble vurdert til den beste lærlingen i 2023 av Maskinentreprenørenes forbund (MEF) og skognæringens rekrutteringsprosjekt Velg Skog.

Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) besøker lærlingene jevnlig ute i felt og vurderer kandidatene. Sebastian utmerket seg ved å lære fort. Han beskrives som omgjengelig og rolig i arbeidet, er positiv og viser stor forståelse for faget.

Endret planene

Sebastian ville egentlig bli mekaniker. En utplassering på ungdomsskolen, der han fikk se skogsmaskiner i arbeid, endret planene.

Kenneth skulle bli snekker, men ombestemte seg og ble lærling i skogsmaskin. Nå har han jobbet i 14 år i firmaet til Tollef Grønvold Skogsdrift AS, som utfører hogst for AT Skog i Gjerstad, Drangedal og Nissedal.

Liker variasjonen

– Jeg liker å jobbe med maskiner og være ute i skogen. Der styrer jeg arbeidsdagen selv. Vi er sjelden lenge på en plass, så det er god variasjon i oppdragene, forklarer Kenneth.

Han beskriver Sebastian som en enkel lærling fordi han lærer så fort og gjør det han bli bedt om.

– Sebastian blir ikke sur. Det går an å rette på ham, sier Kenneth. Selv kunne han bli litt irritert, husker han, da han ble rettet på som lærling.

– I ettertid skjønner jeg jo at det var for at jeg skulle lære å gjøre ting riktig og effektivt.

– Det er bedre å ta imot lærdom enn å kverulere, konkluderer Sebastian.

Sebastian tar fagprøven som skogsmaskinoperatør i mars/april.

Traktorkjøring fra han var 8

Sebastian var ikke gammel da han kjørte traktor for første gang. Han fikk lov av faren. Moren var ikke så glad for det, men det la et grunnlag hos Sebastian.

– Jeg har kjørt traktor siden jeg var åtte år, forklarer han.

Kanskje det var mestringen i traktoren som førte til at han utfordret seg selv og meldte seg på NM i lassbærerkjøring i Hurdal. Etter et halvt år som lærling, tok han tredjeplassen.

– Jeg og en kamerat meldte oss på. Det gikk bra. Jeg har en god læremester, presiserer Sebastian.

Nervøs i begynnelsen

Læremesteren Kenneth har rigget til bål og er klar for termoskaffe. På de fine dagene i skogen kan de ta seg tid til å fyre bål. I bakgrunnen står de to skogsmaskinene, som hver koster oppunder fem millioner kroner.

– Jeg var nok litt nervøs i begynnelsen da Sebastian begynte som lærling, men jeg så fort at han hadde god føling med det han driver med, forklarer Kenneth.

Den beste gutten og jenta

Mens Sebastian ble den beste lærlingen i klassen for gutter, ble Karoline Løkeberg i Holt skogsdrift i Innlandet den beste jenta. Ved påsketider skal Sebastian ta fagprøven som skogoperatør.

Det er ingen grunn til å tro at han ikke gjennomfører med topp resultat. Først tok han VG1 naturbruk og VG2 skogbruk på KVS Bygland i Setesdal og startet deretter på to år som lærling.

Skogsentreprenør Tollef Grønvold i Kviteseid er svært fornøyd med lærlingene han har hatt i firmaet.

– Kenneth var den første og han jobber for meg fortsatt. Så er det Sebastian som er ferdig i april og en som blir ferdig neste år. Jeg har vært heldig med lærlingene jeg har hatt, konkluderer han.

Skrevet av Stine Solbakken
09/01/2024