– Spennende, moro og litt skummelt

– Jeg må ut i skauen så fort som mulig, sier Lisbeth Bjørkenes. Nylig tok hun sitt første skogkurs.

– Jeg har skrudd motorsaga fra hverandre, lært om filing, felling og sikkerhet. Jeg har brukt ryddesag tidligere og litt motorsag, men jeg visste ingenting om stell og vedlikehold.

– Kurset var veldig spennende, moro og litt skummelt, oppsummerer 54-åringen fra Holum. Kurset i hogstteknikk ble arrangert av Holum og Mandal skogeierlag.

Hogst for to

– For noen år siden flyttet vi til Bjørkenes gård. Arild har jobbet alene i skogen i 30 år. Det blir nyttig for meg å være med Arild for å bli trygg med motorsaga.

– Å være ny med motorsag, krever at man er to. Neste uke skal vi ut sammen, sier Lisbeth.

Anbefaler kurs

– Kursgjengen var helt topp med masse humor og latter. Jeg vil anbefale alle å ta skogkurs, sier den ferske trefelleren.

I Holum og Mandal skogeierlag har studieleder Helen C. Møll virkelig tatt tak det siste året.

– Det er gøy å se at det stadig kommer damer med på kursene. Kurs i hogstteknikk er virkelig i vinden. Flere kommer langveis fra.

– Vi samarbeider med Kvinesdal, Lindesnes og Marnardal skogeierlag slik at medlemmene kan velge mellom enda flere kurs. Flere kurs kommer utover våren, lover studieleder Helen.

429 kurs i fjor

– I fjor ble det gjennomført 429 kurs med til sammen 2417 deltakere, sier senior prosjektleder Geir Myklestad i Skogbrukets kursinstitutt.

272 kvinner deltok på kurs.

Oversikten for fjorårets skogkurs i Agder og Telemark, viser at kurs i motorsag, hogstteknikk og skogfond er populære, men at også kurs i ungskogpleie, risikovurdering og plantevern er etterspurt.

Sjekk ut kurstilbudet

Ønsker du kurs, tar du kontakt med ditt lokale skogeierlag. Skogeierlaget kan bestemme kursdato og engasjere instruktører fra Skogkurs.

Se kurstilbudet og instruktører i ditt fylke her: Skogkurs

FAKTA

Kursdeltakelse i Agder og Telemark

2016: Antall deltakere 456 (46 kvinner)

2017: Antall deltakere 517 (68 kvinner)

2018: Antall deltakere 521 (50 kvinner)

Kilde: Skogkurs

Skrevet av Stine Solbakken
17/02/2019