Susanne trives best med maskiner

Susanne Maljers (34) byttet ut hjelpepleie med en av de største tømmermaskinene på fire hjul.

– Mens jeg fikk opplæring på hjullaster, ble jeg nysgjerrig på high lift’en, forklarer trebarnsmoren fra Drangedal.

Med en enorm klo foran på maskinen, er det Susannes jobb å holde styr og orden på tømmerstokkene på industritomta til Vafos Pulp AS i Kragerø.

Ringte landet rundt

Vafos produserer tremasse av tømmer fra AT Skog. Råstoffbehovet er 15 tømmerbiler daglig, som tilsvarer mellom 500 og 600 kubikk per døgn. Tremassen brukes til emballasje. Kundene er kartongprodusenter i Europa og Asia.

For tre måneder siden fikk Susanne fast jobb i bedriften. Med stor presisjon løfter hun tømmer av lastebilene. Årlig er forbruket av grantømmer hos Vafos Pulp 150 000 kubikk.

– Jeg ringte nesten alle entreprenørfirma i Norge da jeg hadde behov for opplæring i bedrift. Ingen tok meg inn og jeg tror det er fordi jeg er jente. Jeg vet i hvert fall om gutter med like lite erfaring som meg, som fikk læreplass, sier Susanne.

– Arne tok sjansen

– På Vafos fikk jeg kontakt med Arne. Han ordnet praksis slik at jeg fikk tatt maskinførerbeviset. Jeg synes det er stort at Arne tok sjansen. I starten fulgte han nøye med i kontorvinduet, ler Susanne.

Arne heter Sørdalen til etternavn og har jobbet hos Vafos i 50 år.

– Jeg så jo raskt hva hun kan og tømmerbilsjåførene skryter veldig av Susanne, sier Arne.

Trivelig på tømmertomta

– Jeg har ikke tenkt på om maskinførerne er jenter eller gutter. Jeg har lært opp jenter i maskinkjøring før og erfarer at de er roligere og kjører mindre i stykker enn gutter. Jeg visste ikke om vi hadde en jobb til henne etter læretiden, men ble glad da vi kunne tilby fast jobb, sier Arne.

– Jeg skulle omskolere meg fra hjelpepleierjobb på sykehuset i Skien. Siden jeg hadde kjørt gravemaskin tidligere, ønsket jeg å kjøre maskiner, forklarer Susanne.

– Jeg er veldig glad for jobben her på Vafos. Arne har lært meg det jeg kan. Det er veldig koselig å jobbe på tømmertomta. Jeg ser fram til å komme på jobb hver dag.

Skrevet av Stine Solbakken
16/10/2017