– Toralf kjenner hvert grantre

Han er AT Skogs eldste skogbruksleder. Er han ikke litt lei av jobben? – Jeg gleder meg ikke til å slutte, men jeg må jo gi meg en gang, konkluderer Toralf Håland (70).

Jobbjubileum i april

Sammen med AT Skogs yngste skogbruksleder, Eivind Kvinlaug (24), har han ansvaret for oppfølging av 9 kommuner i Vest-Agder. Toralf fylte 70 i begynnelsen av februar og beskrives som en av de mest produktive i AT Skog på tømmerkjøp og rådgivning. Han er kjent for å være helt rå på bruk av nye digitale løsninger. Han ble ansatt 1. april 1973.

– Etter så mange år som skogbruksleder, kjenner Toralf hvert grantre, forklarer Eivind. Da han begynte i jobben som skogbruksleder for et drøyt år siden, kunne han ikke holde følge med Toralf.

– Den mannen kan gå, forsikrer Eivind imponert.

En skogbrukslegende

– Toralf er en skogbrukslegende. Han er himla sprek og har enorm kunnskap. Han får inn mange oppdrag i sitt store nettverk. Når Toralf gir råd og sier hva han mener, så hører skogeierne på han, sier Eivind.

– Jeg tror de hører på meg også, men jeg er i en fase der jeg må vise at jeg kan. Jeg møter ingen motforestillinger når jeg gir råd, men det er jo ikke sikkert rådene blir fulgt.

Gode kollegaer

– Jeg synes det tegner godt for Eivind. Han er ung og sprek og har greie på skogbruk, sier Toralf om sin yngre kollega. Noen intern konkurranse er det ikke mellom de to. Der den ene ikke rekker over, stiller den andre opp.

– Jeg tror vi er like gode på data og arbeidsmetoder. Vi har lært oss det vi trenger av digitale løsninger for å utføre jobben best mulig, sier Eivind.

Oppvokst med AT Skog

Eivinds skoginteresse har rot i oppveksten. Faren hans, Kai-Ove Kvinlaug, jobber med skogkultur i AT Skog. Far og sønn har base på samme kontor i Byremo.

– Å være skogbruksleder i AT Skog, er drømmejobben, sier Eivind, som bor i Lyngdal. Ettersom faren hans har vært ansatt i AT Skog i snart 40 år, var karrieren tidlig bestemt for Eivind.

– Hadde jeg tatt jobb hos en konkurrent, kunne jeg bare glemt å komme hjem til middag, konkluderer Eivind. Skogbruk er naturlig nok det hyppigste tema når familien møtes.

– Mora mi kan bli litt lei av meg og faren min, som bare prater skog, innrømmer Eivind.

På rett hylle

Sammen med Toralf er det ingen begrensninger. Når de kjører rundt i den store geografien, ser de begge hogstmoden skog, plantefelt som vokser til og behov for skogpleie. Det er nok å snakke om og mye inspirasjon for to ivrige skogbruksledere. Skogeierlagsstatistikken viser at det ble hogd over 145 000 kubikk i deres ansvarsområde i fjor.

Om Toralf kunne velge yrke igjen, er han ikke i tvil:

– Jeg ville valgt det samme. Jeg har alltid trives godt og gjør det fortsatt, oppsummerer skogbrukslederen fra Audnedal

Skrevet av Stine Solbakken
18/02/2018